Evenimentul Zilei > International > Forțele irakiene au preluat controlul asupra a peste o treime din vestul orașului Mosul
Forțele irakiene au preluat controlul asupra a peste o treime din vestul orașului Mosul

Forțele irakiene au preluat controlul asupra a peste o treime din vestul orașului Mosul

Forțele irakiene au preluat controlul asupra a mai mult de o treime din zona vestică a orașului Mosul de la declanșarea ofensivei antijihadiste pe 19 februarie, a declarat duminică generalul Maan al-Saadi.

Peste o treime din malul drept (vest) se găsește sub controlul unităților noastreȚ, a precizat responsabilul militar irakian, citat de Agerpres. 

Orașul Mosul, al doilea ca mărime din Irak și principalul fief al Statului Islamic în această țară, este tăiat în două de fluviul Tigru. Din 19 februarie, armata irakiană înaintează dinspre sudul orașului, reușind să cucerească mai multe cartiere din mâinile Statului Islamic.

Această înaintare constituie faza a doua a operațiunii lansate la 17 octombrie 2016 de către forțele irakiene sprijinite de coaliția internațională sub comandament american.

Obiectul este preluarea în totalitate a controlului asupra orașului Mosul, cucerit în iunie 2014 de organizația ultraradicală sunnită în cursul unei ofensive-fulger care i-a permis să se instaleze în zone vaste din teritoriul irakian la vest și nord de Bagdad.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.