Majoritatea echipelor promovate în Liga I în ultimii ani a făcut cale-ntoarsă după un sezon.
Lupta pentru promovare pe prima scenă fotbalistică a ţării este ca şi încheiată, deşi mai sunt două etape de disputat în Liga a II-a. Ceahlăul Piatra-Neamţ şi Unirea Alba- Iulia au promovat matematic, iar FC Ploieşti şi Internaţional Curtea de Argeş sunt ca şi promovate.
În Seria I, prahovenii au trei puncte avans faţă de Delta Tulcea, un meci în plus (restanţa cu Ştiinţa Bacău) şi meciul direct cu tulcenii, pe teren propriu, în ultima etapă. În Seria a II-a, cei de la Internaţional mai au nevoie de un punct în ultimele două etape pentru a depăşi CSM Rm. Vâlcea. 16 echipe „navetiste” Ceahlăul revine în elită după un surghiun de un an în „B”, Ploieştiul va avea din nou echipă în prima divizie după cinci ani, iar Alba-Iulia a revenit după o pauză de patru sezoane. Internaţional Curtea de Argeş este o noutate absolută, fiind la prima prezenţă în Liga I.
Oficialii tuturor celor patru echipe susţin că au rezolvat problema licenţei şi că, în sezonul viitor, vor avea ca obiectiv evitarea retrogradării. Experienţa ultimilor ani arată însă că nou-promovatele devin „carne de tun” în Liga I.
„Echipele ABBA”, care fac naveta între primele două eşaloane (până de curând Liga I se numea Divizia A, iar Liga a II-a - Divizia B), n-au lipsit niciodată din fotbalul românesc, iar rezultatele din ultimii ani confirmă această neputinţă a nou-promovatelor în faţa unor adversari care stabilesc ierarhiile dinaintea startului de sezon.
În ultimele sezoane au existat numeroase exemple de echipe care s-au luptat să urce din „B” pentru a se face de râs în „A”. UMT, FC Bihor, Dacia Mioveni, „U” Cluj, CS Otopeni au avut apariţii meteorice în Liga I, numai câte un sezon. Apulum Alba-Iulia, Jiul Petroşani şi Gloria Buzău au stat câte doi ani, iar Gaz Metan, Ceahlăul, Sportul şi Petrolul au făcut „naveta” între primele două eşaloane.
Excepţiile se numesc CFR Cluj şi Unirea Urziceni, singurele echipe care s-au săltat din noroaiele ligii secunde şi se bat acum pentru cupele europene. Strategia nou-promovatelor de acum se bazează pe înrolarea unor antrenori şi jucători care fac aceelaşi lucru an de an: se mută de la echipele pe care le-au retrogradat la altele, pe care urmează să le retrogradeze.
STRATEGII SUBŢIRI
Jucătorii de la Alba-Iulia au câştigat, la un loc, mai puţin decât stelistul Semedo! Unirea Alba-Iulia a cheltuit doar 800.000 de euro pentru promovare, iar performanţa le va aduce jucătorilor şi antrenorilor premiul de 100.000 de euro. „Salariile cumulate ale fotbaliştilor au fost de 243.000 de euro pentru un sezon”, ne-a declarat ieri Nicolae Lupu, preşedintele ardelenilor. Prin comparaţie, stelistul Semedo a primit în cont, pentru un sezon catastrofal la Steaua, 250.000 de euro! „Nu-l schimbăm pe antrenorul Falub. Încercăm să mai aducem câţiva jucători cu experienţă, dar vom miza pe cei din curtea nostră.
Vom pune 15.000 de scaune şi instalaţie de nocturnă. Sperăm să strângem un buget de circa trei milioane de euro”, a mai mărturisit Lupu. La Curtea de Argeş, echipă aproape promovată, se lucrează din plin la infrastructură.
Acolo e în construcţie un stadion de 7.500 de locuri cu nocturnă şi alte terenuri de antrenament. Până va fi gata stadionul nou, Internaţional va juca la Mioveni. „Nu plec la drum cu idei preconcepute, că ne vor înghiţi cei mai puternici. Nu vor fi schimbări masive în lot.
Dacă e să ajungem imediat înapoi în B, asta e, o luăm de la capăt”, ne-a explicat antrenorul Ştefan Stoica. Ceahlăul Piatra-Neamţ, formaţie deja promovată, are spatele asigurat de Gheorghe Ştefan, membru „cooperator” de vază. Nemţenii îşi vor întări echipa cu jucătorii împrumutaţi de Timişoara la Buzău: Mera, Mansour, Raţiu etc.
FC Ploieşti, de asemenea aproape promovată, se pre-găteşte să-l instaleze antrenor pe Ion Marin şi să transfere mai mulţi jucători de la Otopeni.
AVERTISMENTUL LUI DURU „Vom avea distracţie pe cinste”
Chiar dacă au câştigat lupta din teren, cele patru echipe nou-promovate trebuie să iasă cu bine şi din meciul cu Comisia de Licenţiere. Viorel Duru, preşedintele forului federal, a dat de înţeles că mai sunt probleme la dosare.
„Nu pot să spun cine a luat licenţa şi cine nu. Pe 5 iunie se vor judeca apelurile depuse de formaţiile care n-au îndeplinit criteriile”, ne-a declarat ieri Viorel Duru. Reprezentanţii tuturor celor patru cluburi susţin că dosarele leau fost acceptate.
Ceahlăul a primit punctaj maxim pentru dosar, iar cei de la Alba-Iulia au recunoscut că mai au de montat sistemul de supraveghere, cel de acces pe bază de turnicheţi şi nocturna. Viorel Duru susţine că licenţele acordate de FRF sunt atent monitorizate de UEFA, după scandalul legat de dosarul Craiovei.
„UEFA e foarte atentă cu licenţierile şi ia măsuri drastice. Dosarul Craiovei este pe masa lui David Taylor (n.r. - secretarul general al UEFA). Excluderea Craiovei din cupele europene ar fi pedeapsa minimă.
S-ar putea să interzică accesul tuturor echipelor noastre în cupele europene şi să ne ia dreptul de licenţiere. A fost cazul «Jiul», iar anul trecut, cinci din cele şase echipe care ne-au reprezentat în Europa nau avut dosarul în regulă. Au fost sancţiuni, dar acum suntem recidivişti. Vom avea o distracţie pe cinste toată vara! De ani buni încercăm să-i păcălim, dar celor de la UEFA nu le e teamă să ne dea un şoc. Doar stadioanele echipelor Steaua şi CFR pot găzdui meciuri din cupele europene”, a explicat ieri Duru.