De data aceasta, editorii FP întrerup tradiția și anunță că o susțin pe Hillary Clinton pentru funcția de președintă a Statelor Unite, criticându-l vehement pe Donald Trump.

Iată mai jos câteva fragmente din declarația politică făcută de editorii revistei americane Foreign Policy:

„Noi ne bucurăm și protejăm ferm independența publicației și reputația acesteia pentru obiectivitate și apreciem profund relația noastră cu toți cititorii, indiferent de orientarea lor politică. Pentru că cititorii noștri se bazează pe analizele pe care le realizăm, pe probleme de securitate națională și politică externă, este datoria noastră față de cititori să explicăm clar cât de mare este amenințarea unei președinții a lui Donald Trump pentru Statele Unite, dar și pentru economia mondială, securitatea globală, aliații Americii, ca și pentru mulți inocenți, victime ale lipsei sale de experiență, ale politicii sale perverse și ale profundei nepotriviri a temperamentului său pentru postul pe care îl dorește”.


Editorii revistei se declară șocați că un astfel de personaj a devenit candidat al republicanilor pentru președinție și amintesc faptul că mulți dintre membrii Partidului Republican nu-l susțin pe Trump, din motive lesne de înțeles.

În domenii pe care FP este specializat, Trump și-a demonstrat de mai multe ori ignoranța în probleme simple de pe scena afacerilor externe, ca să nu mai vorbim despre nuanțele cruciale în responsabilitatea sa diplomatică, dacă devine președinte al Americii.

„Nu doar că a promovat un dictator precum Vladimir Putin, dar a aplaudat implicarea Rusiei în alegerile interne din SUA”, spun jurnaliștii. Ei adaugă că Trump a uitat de invadarea Crimeei și a angajat consilieri cu legături apropiate de Putin. A vorbit cu nonșalanță despre folosirea armelor nucleare, inclusiv despre disponibilitatea sa de a le utiliza împotriva teroriștilor, ceea ce demonstrează că nu înțelege nimic din politica nucleară a SUA, ca să nu mai vorbim despre consecințele morale, legale sau umane ale unei astfel de acțiuni. S-a pronunțat pentru tortură și încălcarea legislației internaționale în acest sens. A sugerat că va ignora obligațiile pe care le are America prin tratatele semnate și va susține condiționat aliații (NATO_ n.r.) care au nevoie de sprijin. A insultat în mod repetat Mexicul și a propus politici care ar distruge relațiile comerciale cu această țară.

„Trump a cântat în strună teroriștilor, prin modul în care i-a caracterizat, i-a demonizat și i-a înjurat pe musulmani și a dramatizat amenințarea pe care o reprezintă aceștia. A promis că va acționa împotriva partenerilor comerciali ai Americii din Pacific, ceea ce ar afecta economia globală și ar încălca obligațiile legale ale SUA. A negat schimbarea climatică și realitatea ei periculoasă. A promovat o viziune narcisistă asupra lumii – el crede că are putere în negocieri ăentru a redirecționa cursul altor națiuni, pentru a rescrie tratate și a opri tiranii pe care el nu-i agreează.

A atacat în mod repetat armata SUA – conducerea, membrii ei, veteranii și familiile lor. A luat în derâdere comunitatea de informații. Mulți dintre cei mai importanți republicani specialiști în securitate națională și politică externă l-au repudiat în public. Niciun consilier credibil pe politică externă, din tabăra republicanilor, nu i s-a alăturat. Pentru că el s-a plasat tot timpul în opoziție față de tradițiile republicanilor în acest domeniu și față de standardele administrației republicane din istoria modernă a țării.

A arătat în mod repetat un dispreț complet față de cele mai importante valori ale americanilor, de la toleranță și respect, până la respectarea legii și statul de drept.

Ia peste picior presa și jurnaliștii, jignește reporterii, campania sa a atacat anumite trusturi de presă, fără a demonstra pic de respect pentru Primul Amendament al Constituției americane. Politicile pe care le propune pentru musulmanii din America arată dispreț pentru cel de-al Patrulea Amendament. Pe baza declarațiilor și acțiunilor sale, de-a lungul vieții, Donald Trump (70 de ani) s-a dovedit rasist și misogin și a îmbrățișat cu cinism sprijinul suprematiștilor și al antisemiților.

Așadar, el reprezintă un risc la adresa modului nostru de viață, a libertăților și alianțelor noastre. Comportamentul său nesăbuit a subminat deja America, pe plan global, iar viziunile sale periculoase de susținere a unor tirani și de utilizare a armelor nucleare, necunoașterea economiei globale și lipsa aprecierii aliaților, ca și temperamentul său defectuos sugerează că ar fi un factor destabilizator pentru generații întregi care vor urma.

Istoria sa în domeniul afacerilor reflectă foarte bine aceste defecte ale sale. Nu suntem primii care o spunem, dar Trump este cel mai prost candidat al unui partid major din SUA care a existat vreodată.

Perspectiva grotescă și stânjenitoare a unei președinții a lui Donald Trump este o adevărată amenințare pentru SUA”, concluzionează articolul.