Fondurile de pensii private ar putea cumpăra 38% din oferta de listare a Hidroelectrica. Ce arată calculele specialiștilor

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fondurile private din Pilonul II, la care salariații români contribuie lunar cu aproape 900 de milioane de lei, ar putea cumpăra maximum 38% din toată oferta publică de listare (IPO) a producătorului de energie electrică Hidroelectrica.

Calculele realizate de Ziarul Financiar arată că cele șapte fonduri private de pensii Pilonul II ar putea cumpăra 38% din oferta de listare a Hidroelectrica.

Calculele ţin cont de cele mai recente evaluări şi de limita de expunere maximum 5% pe care un fond P2 o poate lua la o societate.

Pilonul II ar putea deține 7,6% din capitalul social al Hidroelectrica, după listare

Potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară şi luând în calcul scenariul în care Fondul Proprietatea va lista întreg pachetul de 20% din Hidroelectrica, evaluat la 12,1 miliarde de lei, Pilonul II ar putea subscrie 4,6 miliarde de lei.

Prin urmare, pachetul de 4,6 miliarde de lei ar însemna o deţinere directă de 7,6% din capitalul social după listare, arată calculele realizate.

Hidroelectrica / MEDIAFAX FOTO

Întreaga societate este evaluată la 60,6 miliarde de lei. În prezent Pilonul II are 30% din Fondul Proprietatea, deci controlează indirect 6% din Hidroelectrica.

Însă, acest scenariu este posibil doar dacă fiecare fond va subscrie la IPO cu limita de 5% pe care i-o permite legea.

În realitate acest procent ar putea fi unul mai scăzut de aproximativ 3,5%-4%, în condițiile în care situația pe bursă este mult mai dificilă, iar marii investitori decid să păstreze o marjă atunci când vor să facă o investiție.

Veniturile Hidroelectrica, în creștere față de anul trecut

„În funcţie de natura emitentului de instrumente financiare în care admi­nistratorul poate investi, procentele maxime admise sunt: a) 5% din activele unui fond de pensii pot fi investite într-o singură societate comercială sau în fiecare categorie de active ale acesteia, fără a depăşi în total 5%“, se arată în Legea 411 din 2004 a pensiilor administrate privat.

Cele mai recente date financiare ale Hidroelectrica, cele de la S1/2022, arată venituri de 4,7 miliarde de lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, profitul net al companiei este cu 56% mai mare, adică de 2,6 miliarde de lei.

Aceste rezultate financiare au fost obținute, deși cantitatea de energie vândută în ultima perioadă a fost mai mică, de 29%. Cu toate acestea, ea s-a vândut la un preţ dublu, de 578 lei/MWh, potrivit Mediafax.