AVERTISMENTUL investitorilor români: Cheltuim inutil fonduri europene
- Teodora Cimpoi
- 13 octombrie 2016, 19:09
Patronatul Investitorilor Autohtoni atrage atenţia asupra faptului că autorităţile cheltuiesc inutil fonduri europene nerambursabile, pe domenii fără valoare adăugată mare.
PIAROM face referire în special la modul cum se fac alocările prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care poate avea "profunde implicații negative asupra dezvoltării economice regionale a României, în perioada următoare".
Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi vicepremierului Vasile Dîncu, patronatul menţionat (PIAROM) arată că subvențiile din fonduri europene sunt destinate unor sectoare economice care nu pot genera valoare adăugată la nivel regional.
Patronatul consideră că e necesar ca pe lista domeniilor eligibile pentru finanţare nerambursabilă să se pună accentul pe sectoarele emergente la nivel european. În plus, departajarea investiţiilor nu ar mai trebui să se facă prin raportare la Strategia Națională de Competitivitate, „în condițiile în care aceasta, conform tuturor statisticilor europene, nu este ancorată într-o perspectivă progresistă și inovativă de dezvoltare, ci într-o abordare tradiționalist-necompetitivă”, conchide PIAROM.
Cu titlu de exemplu, în Strategia Națională de Competitivitate 2014-2020 sunt identificate ca sectoare prioritare de dezvoltare din sfera industriei prelucrătoare domeniile textile și pielărie, respectiv lemn și mobilă, care se află la nivel european între primele 5 industrii necompetitive și fără perspective de a genera valoare adăugată, susţine PIAROM.
Ocupăm penultimul loc în UE la salarii
Mai mult, conform unui studiu realizat de patronat, a rezultat faptul că la nivelul României industria prelucrătoare constituie principalul sector angajator, cu un număr de 1.185.617 contracte de muncă, reprezentând circa 25% din totalul contractelor de muncă înregistrate la nivel național în anul 2015.
„Sectoarele industriale enumerate mai sus, în care economia românească tinde să se specializeze, constituie la nivel european domenii industriale caracterizate prin productivitate scăzută și cerințe reduse de calificare a forței de muncă”, arată PIAROM.
În contrapartidă, domeniile identificate la nivel european ca intens generatoare de valoare adăugată sunt cvasi-inexistente în economia autohtonă, susţine PIAROM.
Astfel, nivelurile salariale scăzute cu care sunt remunerați angajații români plasează țara noastră pe penultima poziție în Europa, cu o medie de 7.200 Euro/cap de locuitor, în fața Bulgariei (5.700 Euro/cap de locuitor), dar la o distanță uriașă de primele poziții din ierarhie, respectiv Luxemburg (80.500 Euro/cap de locuitor), Norvegia (67.600 Euro/cap de locuitor) sau Elveția (57.100 Euro/cap de locuitor).