Magistratul spaniol se va angaja „să arate cum proceduri secrete americane împotriva lui Julian Assange şi a WikiLeaks au compromis şi contaminat alte proceduri legale, între care procedura de extrădare împotriva dlui Assange”, se spune într-un comunicat al site-ului.

Noua strategie a apărării urmăreşte „să apere în acelaşi timp WikiLeaks şi pe Julian Assange împotriva abuzurilor procedurale existente şi să expună acţiunile arbitrare, extrajudiciare ale sistemului financiar internaţional împotriva site-ului şi a fondatorului său”, potrivit aceleiaşi surse.

Refugiat din 19 iunie la Ambasada Ecuadorului din Londra pentru a scăpa de extrădarea în Suedia, unde ar urma să fie judecat pentru un presupus viol, Julian Assange – care îşi clamează inocenţa – a cerut azil politic acestei ţări latino-americane.

Fondatorul WikiLeaks se teme că va fi transferat într-o a doua etapă în SUA, unde ar putea fi condamnat la pedeapsa capitală sub acuzaţia de spionaj după divulgarea de către site-ul său a circa 250.000 telegrame diplomatice americane.

Baltasar Garzon a fost condamnat în februarie la 11 ani de interdicţie de exercitare a atribuţiilor după ce a ordonat interceptări telefonice, încălcând drepturile apărării, într-o anchetă asupra unei reţele de corupţie care a compromis în 2009 dreapta spaniolă.

Această decizie a ruinat cariera magistratului, celebru pentru că a dispus arestarea ex-dictatorului chilian Augusto Pinochet în 1998 la Londra şi a condamnat încălcări ale drepturilor omului.