Folclorul şi tradiţiile populare sunt studiate în două şcoli din Maramureş ca şi materie opţională, parte a proiectului "Şcoala Rădăcinilor Străbune", în cadrul căruia şcoala generală din comuna maramureşeană Călineşti a semnat un parteneriat cu Instituţia Prefectului judeţului, a precizat, miercuri, într-o postare pe pagina de Facebook, prefectul Vasile Moldovan.
„Este o onoare ca, în anul Centenarului Marii Uniri, să punem bazele 'Şcolii Rădăcinilor Străbune', aici, la Călineşti, prin încheierea unui protocol prin care transmitem un semnal, din nordul ţării, că odată cu studierea folclorului în şcoli suntem alături de comunităţile locale, că suntem mai aproape de satul maramureşean, că dorim să păstrăm autenticitatea şi valorile tradiţionale maramureşene”, a spus prefectul Vasile Moldovan, care a fost prezent miercuri la şcoala din comuna Călineşti.
După înfiinţarea Asociaţiei culturale "Călineştenii Ţării Maramureşului" şi a "Şcolii Rădăcinilor Străbune", al cărui iniţiator este artista populară Măriuca Verdeş, proiectul a fost promovat la nivel judeţean şi susţinut de către autorităţile administraţiei publice judeţene şi locale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, culte religioase, muzee etc.
În prezent, folclorul se studiază ca materie opţională în şcolile gimnaziale din comunele Călineşti şi Băiţa de Sub Codru.
Pentru anul şcolar de învăţământ 2019-2020, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Martamureş pregăteşte un manual de identitate culturală a Maramureşului, transmite Agerpres.