Evenimentul Zilei > International > Foiletonul fuziunii Renault – Fiat ia o nouă turnură
Foiletonul fuziunii Renault – Fiat ia o nouă turnură

Foiletonul fuziunii Renault – Fiat ia o nouă turnură

Planul de fuziune între Renault şi Fiat Chrysler (FCA) urmează să fie din nou pus în discuţie, în ciuda faptului că negocierile au fost sistate săptămâna trecută. Afirmația a fost făcută marţi de ministrul francez al Transporturilor, Elisabeth Borne, alăturându-se astfel corului oficialilor care speră la revitalizarea tranzacţiei.

Întrebată dacă discuţiile dintre cei doi producători auto s-au încheiat, Elisabeth Borne a răspuns: "Cred că nu sunt încheiate".
Şi ministrul francez al Bugetului, Gerald Darmanin, şi-a exprimat speranţa că negocierile se vor relua.
Luni, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a declarat că ideea unei fuziuni între Renault şi Fiat Chrysler rămâne o oportunitate favorabilă, dar nimic nu s-a schimbat în privinţa condiţiilor stabilite de Guvernul de la Paris.
 

"O fuziune cu FCA rămâne o oportunitate grozavă datorită accesului la piaţa americană, în timp ce Fiat Chrysler obţine accesul la tehnologiile pentru vehiculele electrice de care are nevoie", a afirmat Bruno Le Maire, adăugând nimic nu s-a schimbat în privinţa condiţiilor stabilite de Guvernul de la Paris.

Comentariile sale vin la câteva zile după ce producătorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a propus o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault, dar a retras apoi oferta, acuzând condiţiile politice din Franţa pentru renunţarea la crearea celui de-al treilea lider global în industria auto, după Volkswagen şi Toyota, informează Agerpres.

Surse apropiate de Consiliul de Administraţie al Renault au declarat pentru Reuters că Fiat a decis să retragă oferta după ce Franţa a încercat să întârzie decizia privind tranzacţia, pentru a încerca să obţină sprijinul Nissan, partenerul de alianţă al Renault. Oficialii guvernamentali francezi ar fi făcut presiuni pentru ca Nissan să sprijine fuziunea, dar şefii companiei nipone au spus că se abţin, adaugă sursele.