Focar de Listeria în somonul afumat! S-au înregistrat PATRU decese până în prezent

Focar de Listeria în somonul afumat! S-au înregistrat PATRU decese până în prezent

Patru persoane au decedat și 12 persoane s-au îmbolnăvit după un focar de Listeria descoperit la somonul afumat. Listeria, cunoscută și sub denumirea de Listeria monocytogenes, este o bacterie care afectează viața şi este răspândită prin alimente sau prin contactul cu animalele de la ferme, notează Express.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a declarat că "probabil"  amploarea focarului a fost subestimată.

Deoarece focarul a fost identificat prin secvențiere și doar câteva țări din UE folosesc această tehnică pentru a identifica Listeria, nu toate cazurile ar fi putut fi identificate până acum și ar putea continua apariția unor focare.

Cazurile de listerioză înregistrate sunt în Danemarca, Germania și Franța

Ne puteți urmări și pe Google News

ECDC a declarat că produsele de somon gata de consum, cum ar fi somonul afumat și somnul marinat, sunt susceptibile de a fi sursa izbucnirii Listeriei.

Decesele au corespuns tulpinii de focar identificate prin secvențierea întregului genom. În august 2017, Danemarca a identificat primul grup de cazuri legate de somon afumat la rece, prelucrat în Polonia de către BK Salmon.

Cu toate acestea, din cauza lipsei de date privind Listeria monocytogenes, ECDC a declarat că nu a fost posibil să se confirme contaminarea provenită de la compania de prelucrare din Polonia.

Chiar dacă au fost luate măsuri de control în urma izbucnirii pe teritoriul danez, aceeași tulpină s-a găsit într-un produs de somon în Franța în octombrie 2017 și la un pacient din Germania în mai 2018.

Aceasta înseamnă că sursa de contaminare ar putea fi în continuare activă și răspândită în alte țări ale UE, astfel încât ar putea apărea noi focare. Numărul cazurilor raportate până în prezent a crescut în ultimii ani. Au fost raportate 536 de cazuri, dintre care 247 decese, potrivit  ECDC.

Femeile gravide, persoanele în vârstă, nou-născuții și persoanele cu sisteme imunitare slabe prezintă un risc mai mare de a contracta listerioza, notează express.