Producția de cereale în UE a înregistrat o scădere în 2022, culturile fiind afectate de seceta predominantă în marile țări producătoare.
Cereale mai puţine în Europa. Potrivit datelor Eurostat, în 2022. UE a produs 270,9 milioane de tone de cereale. Cu 26,7 milioane de tone mai puțin decât în 2021. Ceea ce înseamnă o scădere de 9%.
Franța a recoltat 59,9 milioane de tone de cereale în 2022, fiind cel mai mare producător din UE și contribuind cu 22% la producția europeană totală. Germania a recoltat 43,5 milioane de tone de cereale (16% din totalul UE), Polonia 35 milioane de tone (13%), Spania 19,3 milioane de tone (7%). România 18,9 milioane de tone, circa 7% din totalul UE, potrivit Rador.
Cauzele scăderii producţiei de cereale
Scăderea în ansamblu a producției de cereale în UE în 2022 se datorează secetei care a predominat în țările europene. Seceta a făcut ca România să înregistreze o scădere de 32%. Adică o scădere cu 8,9 milioane de tone. Franța 10%, o scădere cu 7 milioane de tone. Spania 24% , o scădere cu 6,2 milioane tone și Ungaria 35% (o scădere cu 4,9 milioane tone.
Însă au existat și țări, foarte puține, în care recolta totală de cereale a crescut. Pe listă se află Germania. Aceasta a crescut producția cu 3% . Finlanda cu 39%. Un plus de 1 milion de tone după o recoltă slabă în 2021 și Polonia cu 3% , o creștere cu 1 milion de tone.
Productii reduse
Producțiile de grâu moale, porumb și secară au înregistrat scăderi. În timp ce producțiile de orz și ovăz au rămas aproape neschimbate. Conform datelor Eurostat, UE a recoltat 126,7 milioane de tone de grâu comun în 2022, cu 3,2 milioane de tone mai puțin decât în 2021. Înregistrând o scădere de 2%. Producția de porumb a scăzut cu 27%, ajungând la 53 de milioane de tone în 2022. Cu 20 de milioane de tone mai puțin decât în 2021.
Producția de orz în 2022 a rămas aproape neschimbată, la 52 de milioane de tone. La fel ca producția de ovăz, 7,5 milioane de tone. În schimb, producția de secară a scăzut cu 8%, ajungând la 7,8 milioane de tone în 2022.
Stresul termic pentru cereale
Seceta extinsă și stresul termic au afectat producția de cereale. Deoarece aceste culturi sunt foarte sensibile la condițiile meteorologice, atât în timpul sezonului de vegetație, cât și la recoltare. În multe părți ale Europei, vara anului 2022 a fost cea mai fierbinte sau a doua cea mai fierbinte înregistrată din 1991 încoace.
Sursa: Revista Presei Rador Radio România