Cea de a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), se va desfășura în perioada 21-30 octombrie, și va sta sub semnul dansului.
Ediţia FNT 2016 este dedicată „personalităţii gigantice” a lui Miriam Răducanu, iar festivalul s eva deschide cu o expozișie dedicată marelui artist Gigi Căciuleanu și cu două spectacole ale acestuia: „Un minut de dans sau UF!!!” și „Vivaldi și anotimpurile”. Despre FNT – Festivalul Național de Teatru au vorbit cu entuziasm președintele UNITER actorul Ion Caramitru și Marina Constantinescu, directorul artistic al festivalului.
„FNT este cel mai mare festival din punctul nostru de vedere din capitala ţării şi are peste 20 şi ceva de ani vechime. În ceea ce priveşte selecţia, în primul rând, şi organizarea împreună cu UNITER, aparţine directoarei festivalului, doamna Marina Constantinescu. Din program, majoritatea spectacolelor care vin din afara spaţiului teatral bucureştean se petrec în teatrul Naţional unde se va centraliza întreaga activitate a festivalului”, a spus Ion Caramitru.
Iar Marina Constantinescu a prezentat mizele FNT: „Pentru mine personal valoarea teatrului şi a culturii şi formele de susţinere care încă mai există în România mi-au dat putere să merg până la capăt. La sfârşitul lunii iunie v-am prezentat selecţia. Selecţia are în vedere o stagiune, aşa funcţionează FNT, deci în cazul nostru stagiunea 2014-2015. Datorită parteneriatelor cu toate teatrele din Bucureşti jucăm timp de zece zile aproape la foc continuu în această capitală care deşi nu a câştigat titlul de capitală culturală europeană, pentru mine este o capitală culturală europeană.”
FNT are în această ediţie ca axă principală dansul, potrivit directorul artistic şi selecţionerului Festivalului Naţional de Teatru 2016, criticul de teatru Marina Constantinescu, printre „vedete” numărându-se spectacole de dans și de teatru-dans impecabile: coregrafiile lui Angelin Prejlocaj, din spectacolul de dans „Fresca”, „Scurte povestiri”, un spectacol de dans contemporan a cărui coregrafie este semnată de Carolyn Carlson, dar şi spectacolul de teatru, manifestul FNT, „Livada de vişini” de Cehov, în regia lui Lev Dodin, spectacol al Teatrului „Maly Drama” din Sankt Petersburg.
„Nu am avut foarte clar ca scop ca vectorul acestei ediţii poate să fie dansul. Am invitat şi s-a concretizat invitaţia noastră prin numele şi prin companiile a două mari personalităţi, poeţi ai mişcării, ai trupului, cum sunt Prejlocaj şi Carolyn Carlson.”, a punctat directorul artistic al festivalului.
„Veţi vedea în acest festival spectacole cu adevărat de top, spectacole foarte mici sau foarte mari, cu nume foarte mari sau cu nume la început de drum. Eu recomand tot din această selecţie, e o selecţie făcută cu sânge şi cu foarte mare responsabilitate. Oamenii de teatru din România au nevoie de susţinerea noastră, a tuturor. Valoarea are nevoie de susţinere. Efortul pe care trebuie să-l facem şi pe care consider că îl facem este efortul de a avea respect în primul rând faţă de artă. Cred că valoarea esenţială este respectul. Să învăţăm să trăim împreună într-un timp fericit. Ne luptăm să salvăm sufletul şi cred că sufletul din noi merită preţul efortului supradimensionat. Pentru timpurile în care le trăim anormalitatea devine o excepţie iar ceea ce construim în acest festival face parte dintr-o anormalitate făcută cu bucuria că orice ar fi teatrul există. Noi actorii, artiştii traversăm crize pentru a fi altfel”, a susținut Marina Constantinescu.
Pe de altă parte, Festivalul va cuprinde şi expoziţii inedite, expoziţia de picto-colaj „Shakespeare Ad infinitum. Expoziţie de picto impulsuri”, de Oana Maria Cajal, expoziţia ”Căciuleanu” dedicată coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu, vernisajul expoziţiei „Transmutaţii” a scenografului Dragoş Buhagiar, ce va avea lor la MNAR, spectacole de teatru radiofonic transmise d Radio România Cultural, lansări de carte, proiecţii de film, dar şi două workshopuri cu invitaţi de prestigiu: unul cu actorul britanic Michael Pennington, asupra monoloagelor lui Shakespeare, iar celălalt, un masterclass în filosofia poetică a corpului, condus de Carolyn Carlson.
Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru care se va desfăşura la Bucureşti, între 21 şi 30 octombrie, va arată, în cele zece zile, valoarea din acest moment a teatrului autohton prin 40 de spectacole româneşti selecţionate, care vor fi prezentate pe scenele instituţiilor partenere din Bucureşti.
Programul festivalului poate fi consultat la adresa: http://www.fnt.ro/Program/.
Biletele pentru toate spectacolele celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru s-au pus în vânzare online pe https://www.mystage.ro/fnt şi la casa de bilete centralizată a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti.