“Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanțare va fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord trebuie să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv”, a declarat, la Washington, șefa misiunii FMI, Ivanna Vladkova-Hollar.

Termenii acordului de finanțare vor fi analizați în Consiliul Executiv al FMI, ce ar putea avea loc în luna octombrie din acest an “în cazul în care autoritățile din Moldova vor implementa setul de acțiuni prioritare”.

Potrivit oficialului FMI, noul angajament financiar va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă și în avans a situației privind guvernarea în sectorul financiar și cadrul de supraveghere a acestui sector. 

Programul are ca scop abordarea vulnerabilităților în structura netransparentă a acționarilor băncilor și cadrul slab de supraveghere și de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova.  

Cel de-al doilea pilon urmărește îmbunătățirea reformelor structurale în vederea susținerii creșterii economice.