„Incapacitatea Guvernului de a face reforme ţine FMI la Bucureşti şi săptămâna viitoare”

„Incapacitatea Guvernului de a face reforme ţine FMI la Bucureşti şi săptămâna viitoare”

EXCLUSIV. Echipa mixtă de evaluare nu va părăsi Bucureştiul pe 7 mai, ci va rămâne să discute cu guvernanţii, sindicatele şi patronatele soluţii de redresare economică şi săptămâna viitoare.

„Echipa mixtă de evaluare nu va pleca din România la sfârşitul acestei săptămâni, conform calendarului, ci va rămâne şi săptămâna viitoare, deoarece Guvernul nu a găsit soluţii la problemele semnalate de Fond”, a declarat pentru evz.ro Dumitru Costin, preşedintele BNS. Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Uniunii Europene şi ai Băncii Mondiale se află la Bucureşti de la finele săptămânii trecute, pentru a evalua progresele făcute de autorităţile de la Bucureşti în ceea ce priveşte aplicarea reformelor. Conform calendarului oficial, reprezentanţii organismelor internaţionale ar fi trebuit să prezinte concluziile evaluării pe 7 mai, urmând să precizeze dacă vor recomanda sau nu superiorilor acordarea tranşelor restante din împrumuturile acordate României.

Deocamdată, se pare că membrii echipei de evaluare au descoperit probleme nesoluţionate, cum este deficitul bugetar. În această seară va avea loc o şedinţă de Guvern, la care vor participa şi membrii echipei de evaluare.

Dumitru Costin spune că informaţiile conform cărora Fondul ar fi cerut creşterea fiscalităţii sunt false, deoarece FMI semnalizează problemele şi cere soluţionarea lor. Modul în care acestea sunt rezolvate revine, însă, autorităţilor.

„S-a spus că FMI nu este de acord cu impozitarea progresivă. Fondul nu are nicio problemă cu aplicarea unei asemenea măsuri. Însă, aplicarea ei ar deranja pe mulţi dintre parlamentarii cu averi mari”, ne-a declarat Dumitru Costin, care a adăugat că nu se doreşte nici limitarea evaziunii sau a contrabandei, deoarece numeroşi oameni politici profită de pe urma unor asemenea practici ilegale.

Dacă TVA va fi majorat la 24%, aşa cum au anunţat surse politice, vom asista la scăderea consumului, ceea ce va conduce la diminuarea afacerilor şi la concedieri. Pe termen scurt, efectele majorării TVA nu se vor resimţi puternic, deoarece multe persoane îşi vor găsi un loc de muncă sezonier. În toamnă însă, lucrurile ar putea lua o altă turnură.

„În prezent, tendinţa este de scădere a şomajului. În primul trimestru, rata şimajului a crescut artificial, deoarece patronii au vrut să profite de beneficiile şomajului tehnic. Acum, o parte din forţa de muncă va fi angajată în activităţi sezoniere. Din toamnă vom avea o creştere alarmantă a numărului de şomeri”, ne-a declarat Costin, care consideră că variantele de creştere a fiscalităţii sunt doar zvonuri, lansate pentru a testa reacţia opiniei publice.

Pentru a evita majorarea TVA şi a cotei unice, Guvernul ar trebui să combată evaziunea şi contrabanda şi să reducă numărul celor care lucrează la negru. De asemenea, mai spune liderul sindical, accesarea fondurilor europene va conduce la crearea de noi locuri de muncă şi la creşterea performanţelor economiei.

Ne puteți urmări și pe Google News