Kristalina Gheorghieva a recomandat ca Bulgaria să nu rateze următoarea şansă de a adopta moneda euro, scrie Dnevnik.
Bulgaria, împinsă spre adoptarea euro
Directorul executiv al FMI, Kristalina Gheorghieva, consideră că este realist ca Bulgaria să intre de data aceasta în zona euro și subliniază că este o chestiune de voință politică.
„Eu cred că este posibil. Ce ne așteaptă, până în luna septembrie, când se actualizează analizele pentru Bulgaria, mai avem timp să aducem inflația la nivelurile la care ar trebui să fie.
Aceasta înseamnă că până atunci guvernele nu ar trebui să injecteze impulsuri pro-inflaționiste în economie. Dacă noi îndeplinim criteriile, planul va fi dus la îndeplinire”, spune ea, într-un interviu acordat BTA.
Kristalina Gheorghieva, un nou mandat în fruntea FMI
În urmă cu o săptămână, ea a fost aleasă pentru un nou mandat de cinci ani în fruntea Fondului. Ea subliniază că este bine ca oamenii și întreprinderile să aibă sprijin în vremuri grele, dar nu este bine dacă se transformă într-o inflație mai mare.
„Nu numai că nu este bine pentru intrarea Bulgariei în zona euro, ci și pentru cetățenii bulgari. Inflația este un impozit pe veniturile oamenilor și mai ales partea mai săracă a populației suferă foarte mult de pe urma acesteia”, explică ea.
Kristalina Gheorghieva arată că, în ciuda viitoarelor alegeri, aderarea la zona euro este un subiect legat de care există unitate între politicieni, iar Bulgaria nu ar trebui să rateze această șansă, după ce a amânat subiectul deja de două ori.
„Voi repeta ceva ce am mai spus şi înainte - atâta timp cât ne aflăm în Consiliul Monetar, consumăm politica monetară a Băncii Centrale Europene. Nu am auzit că ar există în Bulgaria dorinţa de a părăsi Consiliul Monetar. Și aici vine întrebarea - de ce vrem noi să consumăm o politică, la formarea căreia nu participăm”, adaugă Gheorghieva.
Gheorghieva vrea măsuri socialiste, precum impozitul progresiv, pentru Bulgaria
Ea împărtășește și opinia misiunii FMI, care a fost în Bulgaria în luna martie. E timpul ca Bulgaria să înlocuiască impozitul unic cu unul progresiv.
„Noi avem afaceri de succes, oameni de succes - asta e grozav. Dar înseamnă că ei pot contribui puțin mai mult la calitatea forței de muncă, la calitatea infrastructurii, în țara lor în ansamblu. Acest lucru va fi în interesul afacerii lor și al calității vieții lor”, subliniază Gheorghieva.
Ea afirmă că atunci când Bulgaria a adoptat cota unică, a fost o decizie corectă, pentru că scopul a fost ca banii să iasă „la lumină”. Ea subliniază că „în prezent există instituții mai bune și nu trebuie să atragem banii să iasă la lumină cu o taxă unică de 10%. Arată faptul că diferențierea cotei de impozitare la nivel mondial este acceptată ca fiind regula”.
Scăderea dobânzilor, cu viteze diferite
În ceea ce privește atitudinea băncilor centrale din întreaga lume de a începe să-și reducă ratele dobânzilor, Gheorghieva se așteaptă ca acest lucru să se întâmple cu viteze diferite.
„În următoarele luni, vom vedea cum principalele bănci centrale vor urma, cel mai probabil, o cale diferită. Nu este exclus să vedem Banca Angliei și Banca Centrală Europeană să se îndrepte spre reducerea dobânzilor înainte de Administraţie Rezervei Federale a SUA, a spus ea. Motivul pentru aceasta sunt tendințele divergente din diferitele economii.
(Articol de Tatiana Dimitrova; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)