FMI: Economia mondială, amenințată de zona euro

FMI: Economia mondială, amenințată de zona euro

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează asupra unui ritm mai scăzut de creştere a economiei mondiale din cauza crizei datoriilor din zona euro, informează The Guardian.

Astfel, FMI a revizuit în scădere creşterea economiei globale în 2012, de la 4% la 3,3%. Economia Italiei, a treia din zona euro, va scădea în 2012 cu 2,2%, iar Spania cu 1,7%. Motivele principale sunt măsurile dure de austeritate şi slaba evoluţie a creditării bancare.

Astfel, revenirea economiei globale este ameninţată de tensiunile tot mai mari din zona euro, potrivit unor informaţii care vor apărea şi în cadrul raportului World Economic Outlook. Zona euro, în ansamblu, se va contracta cu 0,5% în acest an, faţă de o prognoză de 1,1% de creştere apărută în septembrie, dată tot de FMI.

Liderii FMI, ai Băncii Mondiale şi ai Organizaţia Mondială a Comerţului au emis recent un avertisment privind riscurile economice şi sociale ale programelor de austeritate, într-o încercare de a determina statele să ia măsuri de stimulare a creşterii economice şi de a lupta împotriva protecţionismului.

Ne puteți urmări și pe Google News