Economia românească a devenit mai vulnerabilă din cauza înrăutăţirii crizei financiare din zona euro, se arată în raportul elaborat de experţii Fondului Monetar Internaţional în urma celei de-a treia evaluări a acordului de supraveghere preventivă, care s-a derulat la sfârşitul anului trecut.

Potrivit instituţiei financiare internaţionale, citate de Agerpres, perspectivele de creştere economică a României s-au înrăutăţit considerabil iar şocurile negative viitoare nu pot fi excluse. În acest context, FMI estimează un avans de 1,8% al economiei româneşti în acest an, în scădere faţă de ultimele previziuni ale instituţiei care indicau o creştere a Produsului Intern Brut de 2% în 2012.

”Aceste şocuri vor afecta perspectivele economiei prin accentuarea nervozităţii în sectorul financiar, reducerea exporturilor şi o mai mare dificultate în finanţarea datoriei externe”, precizează documentul elaborat de FMI.

În varianta de toamnă a prognozei pe termen mediu 2011-2015, Comisia Naţională de Prognoză a revizuit de asemenea în scădere proiecţia de creştere economică pentru 2012, de la 4% cât estima în primăvară, la 1,8% – 2,3%.

Executivul de la Bucureşti a întocmit proiectul de buget pentru anul 2012 plecând de la un deficit de 1,9% din PIB şi o creştere economică de 2,1%. Potrivit FMI, Produsul Intern Brut în 2012 va fi de 580,661 miliarde lei.

Pe de altă parte, documentul elaborat de instituţia financiară internaţională estimează o rată anuală a inflaţiei de 3,3% în acest an şi un deficit de cont curent de 5,9%. Rata şomajului este previzionată la 5,8%.

Experţii Fondului Monetar Internaţional vor avea astăzi o serie de discuţii tehnice cu autorităţile din România, misiunea FMI urmând să înceapă, oficial, miercuri cea de-a patra evaluare a acordului cu România.