FMI are „antidot” pentru criza economică. Pune la bătaie 1000 de miliarde de dolari!

Pandemia de coronavirus exercită o presiune semnificativă asupra economiilor emergente, avertizează oficiali ai Fondului Monetar Internaţional.

Dar, nu vă faceți griji, zice tot FMI, căci instituţia dispune de suficiente resurse pentru a îndeplini necesităţile țărilor cu probleme. Oficialii fondului spun că au capacităţii totale de creditare de 1.000 de miliarde de dolari şi lucrează la identificarea de noi resurse de finanţare şi lichiditate!

Până acum, notează Agerpres, peste 80 de ţări membre, majoritatea economii emergente, au cerut deja de la FMI împrumuturi de urgenţă cu dobândă zero şi dobândă scăzută, iar angajaţii instituţiei lucrează la procesarea acestor cereri cât mai curând posibil.

„Vedem cum criza se îndreaptă spre pieţele emergente. Ţările cu venituri mici se confruntă acum cu o creşte a cazurilor, aşa cum am văzut în China şi în economiile avansate”, a declarat unul dintre oficialii FMI. „Necesităţile de finanţare sunt mai mari în unele din aceste economii din cauza ieşirilor semnificative de capital şi a declinului major al preţurilor materiilor prime”, a mai explicat acesta.

În plus faţă de programele existente, FMI caută să revitalizeze propunerea privind o linie de lichidităţi pe termen scurt, dezvoltată în urmă cu câţiva ani, şi pe care ar putea să o implementeze rapid dacă va fi aprobată de statele membre.

Oficialii adaugă că există discuţii privind alocarea „Drepturilor speciale de tragere” (DST - moneda Fondului Monetar Internaţional), o decizie care ar majora finanţarea disponibilă pentru pieţele emergente, dar care va dura mai mult până va fi implementată.

Luna trecută, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat că economia mondială se află deja în recesiune din cauza pandemiei, ceea ce se adaugă presiunilor imense cu care se confruntă pieţele emergente, afectate de declinul comerţului, reducerea exporturilor şi ieşirile masive de capital.

Pieţele emergente au nevoie de resurse financiare de cel puţin 2.500 de miliarde de dolari pentru a depăşi această criză. Rezervele interne şi împrumuturile de pe pieţele locale sunt insuficiente pentru acoperirea necesităţilor, astfel că vor fi necesare fonduri substanţiale de la FMI, alte instituţii financiare internaţionale şi creditori bilaterali, a afirmat Georgieva.