Flotila pentru Gaza, sabotată de Israel

Flotila pentru Gaza, sabotată de Israel

Mai mulți activiști arabi propalestinieni au cumpărat un vapor în valoare de 560.000 de euro pentru a se alătura celei de-a doua flotile umanitare care ar pleca în aceste zile cu destinația Gaza. Convoiul, format din 10 nave, va încerca, din nou, să străpungă blocada impusă de Israel Fâșiei Gaza din 2007. Organizatorii spun că deși Israelul ar fi încercat să le saboteze navele, flotila va pleca spre Gaza.

După cum a anunțat un activist iordanian, vaporul cumpărat din Grecia are o capacitate de 200 de pasageri. ”Vaporul a fost înregistrat în numele societăţii Nour”, creată special pentru efectuarea acestei tranzacţii, a precizat acesta, adăugând că 35 de iordanieni se vor alătura flotilei.

Împreună cu celelalte vase, nava încărcată cu ajutor medical şi materiale de construcţii urma să-şi înceapă mâine drumul spre Gaza, deși este posibil să întârzie din cauza grevei generale din porturile greceşti.

Aproximativ 300 activiști pro-palestinieni din 22 de state, printre care Canada, Franța, Grecia, Irlanda, Italia și Spania, au anunțat că se vor îmbarca și în acest an cu destinația Gaza. Alături de ei se vor afla și 35 de ziariști din toată lumea, deși autoritățile de la Tel Aviv au avertizat presa să nu particpe la această acțiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anu trecut, în mai, un comando israelian a ucis nouă pasageri turci aflaţi pe nava amiral a primei flotile umanitare, în largul Fâşiei Gaza, generând un val de proteste la nivel internaţional. Elice stricată și reclamații nefondate

Deși navele ar trebui să plece mâine din Grecia, deja au apărut unele probleme. Ziarul israelian Haaretz scrie că la nava greco-suedeză Juliano s-a constatat, luni, că o elice este defectă. Organizatorii consideră că nu este o coincidență și că defecțiunea ar fi fost provocată intenționat de israelieni. Nu se știe însă când va fi reparată elicea pentru ca nava să poată pleca spre Gaza.

Și în privința alte nave a convoiului au apărut probleme, după ce au apărut plângeri ale unui cetățean american. Acesta a reclamat că vasul canadian Tahrir nu ar fi capabil să navigheze.