Evenimentul ZileiActualitateFlota de submarine nucleare rusă primește întăriri. Anunțul făcut de șeful Marinei

Flota de submarine nucleare rusă primește întăriri. Anunțul făcut de șeful Marinei

Flota de submarine nucleare rusă primește întăriri. Anunțul făcut de șeful Marinei
Până la sfârșitul anului vor intra în dotarea Forțelor Navale ale Rusiei trei noi submarine.  

Marina Rusă deține una dintre cele mai mari flote de submarine din lume, dar multe datează din epoca Războiul Rece. Forța sa de unsprezece submarine cu rachete balistice cu energie nucleară (SSBN) a fost considerată parte integrantă a factorului de descurajare strategic, scrie NationalInterest. În ciuda problemelor bugetare ale Rusiei, Marina rusă a continuat cu eforturile sale de a-și actualiza flota de submarine. Un anunț în acest sens a fost făcut recent de comandantul-șef al Marinei, amiralul Nikolai Yevmenov. Acesta a spus că, până la sfârșitul anului, trei submarine cu propulsie nucleară, inclusiv submarinul strategic Knyaz Oleg și submarinele Project Yasen-M Kazan și Novosibirsk vor intra în serviciul Marinei.

Potrivit agenției Tass, cele trei submarine sunt construite la șantierul naval Sevmaș.

Submarinul din clasa Borei-A (Proiectul îmbunătățit 955A) Knyaz Oleg este primul de generația a patra, produs în serie. A fost lansat la apă pe 16 iulie anul trecut și urmează să facă unele trasee maritime înainte de a intra în serviciu în flota rusă, spre sfârșitul anului viitor. Anul trecut, Knyaz Vladimir a fost predat Flotei Nordului, care a început un proces de eliminare treptată a submarinelor mai vechi din clasa Delta și Typhoon.

Clasa Borei-A este de două ori mai mare decât predecesoarea sa, clasa Typhoon și puțin mai rapidă. Mai important,un submarin din clasa Borei poate lansa o încărcătură utilă mult mai puternică, motiv pentru care va deveni baza forței nucleare strategice maritime a Rusiei.
Submarinul poate transporta șaisprezece rachete balistice intercontinentale RSM-56 Bulava (ICMB) – un derivat lansat de submarin al Topol-M – ca armament de bază.

Submarinele proiectului Yasen-M Kazan și Novosibirsk urmează să facă parte dintr-o nouă linie de submarine cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară. Au fost concepute pentru a elimina treptat submarinele de atac din epoca sovietică.

Datorită mai multor întârzieri ciclice și deficite bugetare, submarinele din clasa Yasen au fost lansate abia în 2010. Clasa a fost modernizată / actualizată sub denumirea Yasen-M.
Submarinele Yasen-M poartă rachetele de croazieră Kalibr-PL și Oniks ca arme de atac principale. Submarinele vor susține, de asemenea, noua rachetă de croazieră anti-navă 3M22 Tsirkon, care este capabilă să lovească ținte cu o viteză de peste 8 Mach sau aproximativ 9800 de kilometri pe oră. În plus, clasa Yasen-M păstrează aceleași zece tuburi de torpilă standard ale liniei originale Yasen.

Șase submarine Yansen-M suplimentare sunt în diferite etape de construcție, urmând ca următoarele trei – Krasnoiarsk, Arhanghelsk și Perm să fie lansate anul acesta.


Accesează: