Rusia a anunţat, azi, că a putea să îşi menţină flota de la Marea Neagră în Ucraina, chiar şi după 2017, când parteneriatul dintre cele două ţări va expira.
Preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko, a cerut săptămâna trecută Guvernului să elaboreze un proiect prin care să se înceteze prezenţa flotei ruseşti pe teritoriul Ucrainei, după 2017.
Cererea premierului ucrainian a stârnit reacţii prompte şi negative la Moscova. "Niciodată nu ne-am ascuns dorinţa de a ne păstra flota la Sevasotopul după 2017", a declarat trimisul special al Ministerului rus de Externe Vladimir Dorohin, care a luat parte la discuţiile cu Ucraina pe tema flotei de la Marea Neagră.
"Este aici de 225 de ani, şi este pur şi simplu normal...că această zonă este ideală pentru staţionarea ei", a adăugat Dorohin. "Nu înţelegem graba aceasta", a precizat Dorohin, adăugând "De ce cred ei că avem nevoie de nouă ani pentru ca flota să se retragă? De ce nu 15 sau cinci, sau patru? La urma urmei, aceasta este flota noastră, da? Aşa că aceasta este problema noastră".
Flota rusească de la Marea Neagră a fost stabilită la Sevastopol de către Împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei şi menţinută în zonă şi după ce Ucraina şi-a dobândit independenţa, în 1991.
În 1997, Guvernul de la Moscova şi cel de la Kiev au semnat un acord care prevedea staţionarea flotei ruse în portul Sevastopol, până în 2017.
(19:00)