Florin Cîțu a vorbit pe pagina sa de Facebook despre soluția de a reduce rata inflație care continuă să crească de la o lună la alta. Potrivit acestuia, oferta de bani e controlată de BNR și Ministerul Finanțelor (MF), singurele instituții ce pot să rezolve situația.
Florin Cîțu a susținut pe rețelele de socializare că inflația reprezintă prea mulţi bani care aleargă după prea puţine bunuri şi servicii, iar oferta de bani este controlată direct de BNR și de Ministerul Finanțelor.
Florin Cîțu oferă soluția pentru reducerea inflației
„Oferta de bani este controlată direct de BNR și indirect de MF=PSD (un deficit mare crește oferta de bani si inflatia, de exemplu).
Soluția pentru reducerea inflației este la aceste două instituții. Restul sunt povești și scuze. Dacă aceste două instituții vor, pot să reducă inflația imediat. Dar inflație mică inseamnă imediat și dobânzi mici și poate pierde PSD comisionul? Asta să fie explicația?”, a scris fostul premier.
În final, el a întrebat de ce nu vor oare instituțiile numite să reducă inflația și continuă în schimb să crească această taxă pe veniturile românilor.
Florin Cîțu a declarat că rata inflației va crește considerabil
La începutul lunii septembrie Florin Cîţu a declarat că rata inflaţiei pentru bunurile de consum va crește considerabil și că doar o minune ar putea să oprească asta. El a tras la răspundere și atunci pe cei de la conducerea BNR și MF, precizând că au multe explicații de dat.
„Mai sunt şanse să evităm o rată a inflaţiei de 25%? Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu … Atenţie… 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. După aceste date, rata inflaţiei pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%.
BNR și MF au multe de explicat (câteva mii de angajaţi plătiţi cu salarii cu cel puţin 30% mai mari decât în sectorul privat): preţurile pe piaţă internă au crescut cu 67,43 (!!!) în timp ce pe piaţă externă doar cu 25,87%”, scrie pe Facebook Florin Cîţu.
Fostul premier afirma că „mai simplu, rata inflaţiei mare vine din interior, nu din exterior”. El a punctat că dacă BNR şi MF ar dori o rată a inflaţiei mică, atunci rata inflaţiei ar scădea imediat, însă acest lucru se pare că nu este dorit.