Zi crucială pentru Guvernul Orban II. Comisiile de specialitate au decis!
- Dan Coravu
- 17 februarie 2020, 16:39
Luni, miniștri Guvernului Orban 2 sunt audiați în comisiile de specialitate din Parlament. În vreme ce ministrul propus la Finanțe, Florin Cîțu, și ministrul propus al Mediului, Costel Alexe, au primit avize negative, ministrul propus al Apărării, Nicolae Ciucă, a primit aviz pozitiv.
Marcel Vela, ministrul propus al Afacerilor Interne, a primit aviz negativ din partea Comisiei de specialitate.
Acesta a primit 9 voturi PENTRU şi 15 împotrivă. 4 parlamentari s-au abţinut!
„Deşi votul nu este pozitiv, vreau să vă mulţumesc şi să vă asigur că, în ciuda unui vot politic, putem realiza multe lucruri împreună”, a spus Marcel Vela la finalul audierii.
Costel Alexe, propus pentru a doua oară în funcția de ministru al Mediului, a declarat, luni, după ce a primit aviz negativ de la parlamentari în urma audierii în comisiile de specialitate din Parlament, că aleșii „nu au înțeles că poate face un ministru în beneficiul lor”.
„Cred că a fost un bun prilej, având în vedere cât a durat audierea, ca parlamentarii să afle ce haos am găsit și eu le-am prezentat ce am făcut și voi face. Nu au înțeles ce poate face un ministru în beneficiul lor”, a spus Costel Alexe.
Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat negativ, luni, propunerea lui Costel Alexe pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, în Guvernul Ludovic Orban II.
Nicolae Ciucă a primit, luni, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Au fost înregistrate 12 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 7 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru apărare de la Camera Deputaţilor şi Senat.
Avizul este consultativ.
Ministrul propus a vorbit, la audieri, despre industria de Apărare autohtonă şi despre personalul militar.
„Obligativitatea compensării industriale offset a fost o activitate pe care am desfăşurat-o împreună cu ministrul Economiei. Am lucrat documentul respectiv. Offsetul pe programele G2G, din păcate, nu poate fi concretizat într-o legislaţie naţională, pentru că el este legiferat la nivelul Uniunii Europene şi, ca atare, în această direcţie va trebui să ne focalizăm pe ceea ce înseamnă prevederile legilor care se vor referi la derularea programelor 'Guvern la Guvern”, a afirmat ministrul propus.
El a adăugat că restul contractelor ce privesc industria militară română, cu excepţia celor „Guvern la Guvern”, „sunt prevăzute cu măsuri de compensare în industria naţională”.