Florin Călinescu, în vizorul DNA

Procurorii verifică modul în care firma actorului-candidat PNL la alegerile parlamentare a obţinut, timp de şapte ani, contracte bănoase de la Apărare.

Procurorii Secţiei Militare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au luat „la puricat“ contractele derulate, în ultimii şapte ani, cu Ministerul Apărării (MAp), de firma Pro Optica a lui Florin Călinescu - actorul-candidat din partea PNL la alegerile parlamentare.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul întocmit de anchetatori în acest caz se află încă în faza actelor premergătoare începerii urmăririi penale, procurorii vizând modul în care firma actorului a câştigat licitaţiile pentru livrarea de aparatură optică militară, în baza cărora a încasat aproximativ 30.000.000 de euro.

De altfel, anchetatorii au cerut de la MAp şi de la Pro Optica documentaţia completă a licitaţiilor în privinţa cărora „există indicii temeinice că au avut un câştigător aşteptat“. „Există suspiciuni foarte mari că cei din minister au întocmit caietele de sarcini în aşa fel încât să se plieze pe caracteristicile aparaturii livra

te de firma lui Călinescu. În acest mod şi-a adjudecat acesta marea majoritate a contractelor. Practic, ar fi vorba de un abuz în serviciu al celor din minister care s-au ocupat de aceste licitaţii“, au explicat sursele citate.

Călinescu se spală pe mâini

Contact, ieri, de EVZ, Florin Călinescu a afirmat că procurorii au mers la Pro Optica după ce chiar el a solicitat public acest lucru. „DNA a venit chemat de mine. Eu nu cunosc caietele de sarcini şi contractele. Dacă găsesc ei vreo scamă, eu nu am nicio treabă. În cel mai rău caz, o să plătească cine a semnat. Din punct de vedere al MAp sau al Pro Optica, numele Florin Călinescu nu există în niciun act. Răspunderea juridică o au administratorii şi managerii.“   La rândul său, directorul Pro Optica, Marinică Mârzu, a precizat că a pus deja la dispoziţia procurorilor toată documentaţia legată de contractele derulate de societate cu MAp. „DNA ne-a cerut toate documentele şi le-am dat. (...) Nu doresc să comentez demersurile procurorilor, probabil că ştiu ei foarte bine ce fac“, a spus Mârzu.

În octombrie, EVZ dezvăluia faptul că un ofiţer al MAp este şi unul dintre „administratorii“ afacerii lui Florin Călinescu. E vorba despre colonelul Marin Tănase, şeful Direcţiei Cercetare- Dezvoltare din cadrul Departamentului pentru Armamente, care este şi membru în Consiliul de Administraţie al firmei Pro Optica. Nu mai departe de luna septembrie, Pro Optica a încheiat un nou contract cu Armata, căreia îi vinde aparatură de ochire şi vedere pe timp de noapte, pe bază de radiaţii termice (sisteme ARGUS).

Deşi declarată legală de MAp, prezenţa lui Tănase în Pro Optica a fost pusă la îndoială de mai mulţi jurişti contactaţi de EVZ, care arătau că ofiţerul s-ar afla totuşi în conflict de interese.

Oficialii MAp au refuzat ieri să facă comentarii pe marginea investigaţiilor DNA. (A colaborat Oana Dobre) VERDICT AŞTEPTAT Un nou contract revendicat de Pro Optica în instanţă

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti sunt aşteptaţi să ia, mâine, o decizie în cazul unui alt contract cu MAp, pe care Pro Optica este la un pas să-l piardă în urma unei hotărâri a Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Concret, este vorba despre o licitaţie iniţiată de minister, în iulie, pentru achiziţionarea de „aparatură de vedere şi ochire, pe timp de noapte, pentru armament“. CNSC a decis anularea licitaţiei după ce Sagem Defence Securite, firma care a concurat cu Pro Optica, a invocat faptul că MAp nu a specificat clar parametrii tehnico-tactici ai produselor cerute. Miza acestei afaceri: 62.750.000 de lei (aproximativ 16,6 milioane de euro). Pro Optica cere acum în instanţă reluarea procedurii de licitaţie de la faza analizei ofertelor depuse, atât de ea, cât şi de firma concurentă, astfel încât contractul să poată fi adjudecat. Din documentele trimise judecătorilor de CNSC rezultă însă că, în acest caz, reprezentanţii Armatei au întocmit un caiet de sarcini care ar favoriza Pro Optica la licitaţie.

MIZĂ. Pro Optica nu vrea să rateze noul contract cu MAp, care ar urma să plătească pentru lunetele livrate 16,6 milioane de euro Foto: Vlad Stănescu