Fiul „Vulpii”, băiat deştept

Fiul „Vulpii”, băiat deştept

Alin Ardelean, fiul chestorului Virgil Ardelean, supranumit „Vulpea”, fost şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne, a făcut avere după modelul clasic al copiilor de demnitari cu afaceri de milioane.

Fiul „Vulpii” a făcut afaceri profitabile cu oameni de afaceri clujeni care au sponsorizat campania lui Emil Boc pentru alegerile locale din anul 2008. În plus, este acţionar la o firmă din familia „băieţilor deştepţi” care au făcut averi uriaşe în urma afacerilor cu energie ieftină de la stat vândută apoi pe piaţa liberă. Afacerea imobiliară a lui Alin Ardelean a ieşit la iveală săptămâna trecută, când la Consiliul Local Cluj-Napoca a apărut cererea acestuia pentru construirea unui bloc cu patru etaje într-o zonă în care pot fi cel mult două etaje. Informaţia a atras atenţia asupra afacerii imobiliare făcute de fiul „Vulpii” în perioada în care tatăl lui era unul dintre cei mai influenţi oameni din România.

Ardelean susţine că nu ştie cine a făcut cererea în numele lui şi că el, oricum, nu mai deţine terenul respectiv. Alin Ardelean a cumpărat terenul respectiv în 1997. Avea 20 de ani. Terenul are 1.000 de metri pătraţi, se află în cartierul Zori lor şi l-a costat pe Ardelean patru milioane de lei (adică puţin peste 500 de dolari, la cursul de atunci). În anul 2007, el a vândut terenul cu 600.000 de euro „unui anume Claudiu Şugar”, patronul firmei Finas Consulting. „Persoana care a cumpărat terenul a fost interesată de regimul maxim de înălţime a clădirilor ce pot fi construite acolo. La acea vreme se putea da aviz pentru patru etaje.

Eu l-am rugat pe un prieten să se intereseze despre acest regim de înălţime, dar nu ştiu nimic despre vreo documen taţie de arhitectură. Nu am niciun amestesc”, ne-a spus Ardelean. Şugar este un prosper om de afaceri clujean implicat în numeroase proiecte de dezvoltare imobiliară, dar nu recunoaşte tranzacţia: „Eu vă confirm că nu am cumpărat acel teren”, ne-a spus el. Totuşi, în luna martie 2008, Şugar apare ca vânzător al terenului respectiv către firma Rodesi Construct SRL, contra sumei de 740.000 de euro. Claudiu Şugar este, printre altele, acţionar la fondul de investiţii STK Emergent, alături de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, finul lui Emil Boc. De asemenea, Şugar a sponsorizat cu 100.000 de lei campania electorală a lui Emil Boc în alegerile locale din anul 2008. „Pot să-mi justific averea, cu documente” Alin Ardelean are afaceri şi în domeniul energiei. Are 33% din acţiunile firmei Ten Transilvania Energy SRL. Firma a fost verificată de DNA în anul 2006, alături de alte societăţi despre care s-a spus că ar fi cumpărat energie ieftină de la termocentralele Rovinari şi Turceni şi au vândut-o mai scump pe piaţa liberă. Alin Ardelean nu a vrut să comenteze alăturarea lui la grupul „băieţilor deştepţi”. „Sunt partener într-o firmă de furnizare a gazelor naturale. Pot să-mi justific averea, cu documente, dacă vreo instituţie a statului mio va cere”, s-a rezumat el să ne spună. 

Ne puteți urmări și pe Google News
„Eu l-am rugat pe un prieten să se intereseze despre acest regim de înălţime, dar nu ştiu nimic despre vreo documentaţie de arhitectură.” Alin Ardelean om de afaceri clujean