LIBIA LIVE. Complexul militar din Tripoli, unde s-ar ascunde Gaddafi, cucerit de rebeli | VIDEO

LIBIA LIVE. Complexul militar din Tripoli, unde s-ar ascunde Gaddafi, cucerit de rebeli | VIDEO

Saif al-Islam Gaddafi, unul dintre fiii liderului libian, considerat succesorul acestuia, despre care s-a spus că este capturat de rebeli, a apărut în această dimineaţă la Tripoli, declarând că "guvernul a rupt coloana vertebrală" a mşcării insurgente.

UPDATE 22.47 Statele Unite au anunţat că monitorizează arsenalele de arme chimice din Libia. UPDATE 22.15 Familia Gaddafi nu se află în complexul Bab al-Azizia, cucerit de rebeli. Nu se ştie unde s-ar putea ascunde colonelul libian, potrivit CNN. Baza era una dintre ultimele zone din capitală rămase sub controlul lui Gaddafi.

UPDATE 19.50 Potrivit postului al-Arabiya, rebelii verifică fiecare cameră a complexului securizat în căutarea lui Muammad Gaddafi, bănuit că se ascunde aici. Posturile de televiziune au difuzat imagini cu mai mulţi soldaţi călcând în picioare un bust al dictatorului UPDATE 19.00 Potrivit CNN, locuitorii din cartierul unde se află complexul securizat, controlat acum de rebeli, arată jurnaliştilor străini documente  sustrase din clădirile cartierului general al lui Gaddafi pe care pot fi văzute însemnele oficiale ale regimului. Niciun soldat fidel regimului nu mai opune rezistenţă UPDATE 18.37 Forţele opoziţiei libiene au trecut de prima poartă a complexului militar Bab al-Aziziya, din Tripoli, unde s-ar ascunde colonelul Muammar Gaddafi, transmite televiziunea Al Arabiya. Potrivit AFP, rebelii au preluat, în această seară, controlul asupra complexului din capitala libiană. UPDATE 15.43 Trupele loiale lui Gaddafi au început să se retragă din Sirt, oraşul natal al lui Gaddaffi, în timp ce rebelii se apropie de acest oraş, conform celor mai recente informaţii.

UPDATE 15.35 Un purtător de cuvânt al NATO a declarat, la Bruxelles, că operaţiunile din Libia vor continua, iar forţele lui Gaddafi vor fi bombardate dacă nu vor renunţa la luptă. Colonelul Roland Lavoie susţine că trupele pro Gaddafi au fost slăbite de numărul mare de dezertări. UPDATE 15.09. Saif al-Islam a afirmat că tatăl său, colonelul Gaddafi, este încă la Tripoli.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 15.05. NATO ţine o conferinţă de presă. Un purtător de cuvânt al Alianţei a declarat că "este capitolul final al regimului Gaddafi". UPDATE 15.00. CNT a refuzat să comenteze faptul că Saif-al Islam şi Mohamed Gaddafi se află în libertate, deşi ieri rebelii afirmau că cei doi fii ai lui Gaddafi au fost capturaţi. Pentru comentatorii politici, apariţia, în această dimineaţă, la Tripoli, a lui Saif reprezintă o lovitură pentru credibilitatea insurgenţilor, dar şi pentru Curtea Penală Internaţională, care confirmase arestarea lui Saif. UPDATE 14.51. Ministrul german de externe a cerut Consiliului de Securitate al ONU să adopte rapid o rezoluţie prin care să fie deblocate miliardele de dolari din unele conturi libiene, bani care vor fi necesari reconstruirii Libiei post-Gaddafi Ce mai vor americanii UPDATE 14.45. Rebelii au atacat baza Bab al-Azizia, unde se bănuieşte că se ascunde Gaddafi, a declarat pentru CNN un reprezentant al insurgenţilor UPDATE 13.45. Rebelii se află la numai 500 de metri de Bab al-Azizia, unde se poartă lupte intense, transmite corespondentul televiziunii Al Jazeera la Tripoli. În paralel, liderul CNT, Mustafa Abdul Jalil, a ţinut o conferinţă de presă, la Benghazi, alături de ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu. Jalil a promis din nou că Gaddafi şi cei care îl sprijină vor fi daţi pe mâna justiţiei. UPDATE 13.30. În SUA, mai mulţi senatori americani au cerut Consiliului Naţional de Tranziţie al rebelilor să îl prindă pe libianul Abdel Baset al-Megrahi, autorul atentatului de la Lockerbie (Scoţia) din 1988 şi să îl bage  din nou la închisoare. Condamnat de britanici la închisoare pe viaţă pentru atentatul comis asupra avionului PanAm, în urma căruia 270 de oameni au murit, Megrahi a fost eliberat în 2009 pentru că ar fi suferit de cancer.

UPDATE 13.27. NATO confirmă că forţele loiale colonelului libian au tras rachete asupra oraşului Misrata, unde rebelii deţin controlul de mai multe luni, lucru care demonstează "disperarea tot mai mare" a trupelor lui Gaddafi Zvonuri despre ascunzătoarea colonelului UPDATE 13.14. O serie de explozii au fost auzite în apropiere de baza Bab al-Azizia, unde se crede că se ascunde Gaddafi.  Între timp, postul de televiziune Al-Urubah l-a citat pe purtătorul de cuvânt al regimului Gaddafi, care a dat asigurări că liderul libian, "fiii săi şi toţi oficialii importanţi lucrează în continuare şi sunt preocupaţi să ofere servicii pentru cetăţeni şi să lupte cu inamicul". UPDATE 12.50. Corespondentul BBC în Orientul Mijlociu relatează că în ultimele ore au circulat o serie de zvonuri legate de locul unde s-ar ascunde colonelul Gaddafi. Cel mai vehiculat este cel conform căruia liderul libian s-ar putea ascunde în subsolul Hotelului Rixos din Tripoli, unde sunt cazaţi jurnaliştii străini. UPDATE 12.30. NATO îşi va menţine misiunea în Libia nu numai până la prăbuşirea liderului libian Muammar Gaddafi, ci şi până "vor înceta toate atacurile şi se va permite accesul la ajutorul umanitar", au confirmat în această dimineaţă pentru EFE surse din cadrul Alianţei.

"Obiectivul misiunii noastre este de a proteja populaţia civilă şi, atât timp cât va exista o ameninţare, vom continua să survolăm zona", au dat asigurări sursele citate. "Rebelii au căzut într-o capcană" Apariţia lui Saif al-Islam are loc la o zi după ce rebelii, care au ocupat duminică oraşul Tripoli, anunţau că l-au arestat pe acesta, transmite BBC. El a venit într-un vehicul guvernamental la hotelul Rixos, controlat de loialişti. Saif al-Islam părea sigur pe el şi plin de adrenalină, notează BBC. Potrivit unui disident libian, fiul lui Gaddafi ar fi fost capturat duminică, dar eliberat ulterior de o facţiune rebelă care apără în secret familia colonelului libian. "Rebelii au căzut într-o capcană. Le-am dat de furcă, deci câştigăm", a afrimat fiul lui Gaddafi. Gaddafi nu a mai apărut în public de câteva luni

Saif al-Islam Gaddafi, în vârstă de 39 de ani, a fost considerat multă vreme drept cel mai probabil succesor al tatălui său. Fiul lui Gaddafi a precizat că nu îi pasă de mandatul de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internaţională de la Haga, pentru crime împotriva umanităţii.

Întrebat de ziarişti dacă tatăl său este în siguranţă şi la Tripoli, el a răspuns: "Bineînţeles". Deocamdată, nimeni nu ştie cu exactitate unde se află liderul libian. Gaddafi nu a mai fost văzut în public de mai multe luni, deşi a transmis mesaje audio din locuri secrete.

Negocieri secrete cu americanii

Persoane din anturajul lui Gaddafi au încercat să negocieze cu Washingtonul până la declanşarea ofensivei insurgenţilor asupra capitalei Tripoli, a afirmat ieri Departamentul de Stat, citat de AFP.

"După cum a fost cazul de zile şi săptămâni întregi, au fost baloane de încercare din partea a numeroase persoane care au afirmat că îl reprezintă pe Gaddafi, unele mult mai disperate în ultimele 24-48 de ore", a declarat presei Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Jeffrey Feltman, secretar de stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, a evocat şi el tentativele "disperate' de ultim moment". CITIŢI ŞI:

  • Libia speră la democraţie, dar se şi teme de un război civil 
  • Rebelii anunţă victoria: "Era Gaddafi a luat sfârşit!"
  • SUA şi UE se pregătesc pentru era post-Gaddafi şi-i cer liderului libian să părăsească puterea
  • Expert rus: Gaddafi va muri cu arma-n mână, nu se va preda
  • Război pentru petrol în Libia, proteste la nemţi, război lângă Israel. Roubini: Revoluţia mondială se va extinde