Cei care nu au timp să stea cu orele la sala de sport pot obţine aceleaşi rezultate într-o şedinţă de doar 20 de minute. Foarte popular în străinătate, conceptul de „speed fitness” (fitness în viteză) începe să prindă şi în ţara noastră.
Fitness-ul în viteză presupune antrenamente de scurtă durată (20 de minute), purtând un costum special cu electrozi care stimulează contracţia a şase grupe de muşchi simultan (braţe, piept, spate, picioare, abdomen, fese). Diferenţa dintre mişcarea clasică şi cea prin electrostimulare este faptul că semnalele nu mai vin de la creier, ci de la aparatele EMS, astfel că se pot executa şi exerciţii cardio, precum alergatul pe bandă.
Dacă se are în vedere dezvoltarea musculară a braţelor sau a pieptului, de exemplu, exerciţiile de la sala de forta pot fi continuate cu succes cu şedinţele de speed-fitness.
„Având în vedere că toate grupele musculare lucrează simultan, în mod involuntar, pe bază de impuls electric, prin exerciţii specifice, punem accent pe partea corpului sau pe grupa musculară deficitara. Pentru femei, antrenamentul poate fi structurat în felul urmator: 4 minute de fandări spre înainte, cu schimbarea piciorului în fiecare pauză, 4 minute fandări laterale alternative spre stânga şi dreapta, pe toata durata impulsului, 4 minute genuflexiuni cu braţele înainte, 4 minute balansarea piciorului înapoi, cu schimbare de picior după fiecare pauză, urmate de 4 minute de balansare a piciorului spre lateral, cu schimbarea piciorului după fiecare pauză”, explică Raul Toma, antrenor personal de speed fitness.
Dacă se are în vedere un program de slăbit în timp record, antrenorii recomandă un program rapid, deruland alternativ exerciţii de tip cardio şi izometrie. În cazul celor cu un surplus mare de greutate, rezultatele sunt vizibile chiar după primele şedinte, între 1-2 cm mai putin în jurul taliei. Antrenorii recomandă 1-2 şedinţe pe săptămână, dar nu mai mult de 3.
Pentru rezultate optime în programele de slabire, antrenorioi recomandă un regim echilibrat şi nu încurajează aşa zisele diete-minune.Iată câteva reguli de urmat:
1. Consumaţi fructe şi legume – acestea furnizează vitamine, minerale şi fibre şi, totodată, menţin un mediul alcalin în organism. Studiile au arătat că dietele care nu includ fructe şi legume pot conduce la boli cronice, precum boli cardiovasculare sau cancer. Un pahar de suc proaspăt la micul-dejun sau o porţie de legume fierte la masa de seară sunt suficiente.
2. Consumaţi proteine – această grupă include în principal produse de origine animală. Proteinele ajută la creşterea masei musculare, dar şi la refacerea acesteia. Antrenorii recomandă pentru cei care practică exerciţii fizice regulate peste 45 de grame de proteine zilnic pentru o femeie şi aproape 60 de grame zilnic pentru un bărbat. Untul de arahide, nucile, carnea de ton sau morcovii sunt doar câteva din exemple.
3. Consumaţi lactate, o foarte bună sursă de calciu, asociate cu vitamina D, pentru ca organismul să absoarbă mai bine calciul.
4. Consumaţi şi carbohidraţi – organismul are nevoie de energie pe toata durata zilei. Cea mai bună sursă de energie sunt cerealele integrale, semidecorticate.
5. Consumaţi cu moderaţie dulciuri, sare şi grasimi – acestea sunt bune pentru organism, însă în cantităţi mici, deoarece transportă vitamine liposolubile, precum A, D, E şi K, care formează ulterior acizii graşi esenţiali. Alimentele grase pot duce însă la obezitate şi probleme cardiovasculare. Antrenorii recomanda înlocuirea dulciurilor cu fructe, care vor furniza cantitatea de zahăr de care organismul are nevoie.