Fitness pentru supraponderali la „Big Gym”

Fitness pentru supraponderali la „Big Gym”

Timişorenii care au probleme cu greutatea pot participa la program special de fitness, pus la punct de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş (FITT) şi coordonat de un instructor de arte marţiale cu centură neagră. Cursurile au loc în fiecare vineri, de la ora 19.00, la Casa Tineretului.

Instructorul de karate, Ildiko Iokai, povesteşte cum i-a venit ideea chiar de la mama ei, o doamnă „bine” care, atunci când a aflat că suferă de diabet, şi-a dorit să poată face exerciţii într-un loc unde să nu se simtă privită cu ochi dispreţuitori de cei din jurul ei. „A avut un complex legat de fizic şi nu îi venea să se ducă la altă sală. Oamenii au prejudecăţi, iar cei supraponderali sunt afectaţi din punct de vedere psihologic”, povesteşte Ildiko Iokai.

De la 11 la 60 de ani

Aşa s-a născut, sub tutela FITT, „Big Gym”. Programul a început în iulie, iar la prima şedinţă au participat 22 de persoane. Cel mai tânăr - un puşti de 11 ani, cea mai în vârstă - o doamnă de 46 de ani.

La al doilea antrenament grupul s-a mărit şi, odată cu el, limita de vârstă: 60 de ani bătuţi pe muchie de o altă doamnă.

„E o idee foarte generoasă. La urma urmei la un moment dat toţi ajungem să ne întrebăm „ce mai faci cu viaţa ta”. În general cei cu probleme ponderale tind să aibă un comportament marginalizat: nu mai că sunt marginalizaţi de societate, dar se mai şi marginalizează ei personal. Întâlnirile astea ne ajută şi pe plan psihologic, pentru că socializăm”, ne-a declarat doamna de 60 de ani.

Nu te bagă nimeni în seamă

Tiana Calimin are 18 ani şi s-a săturat de haine XXL.

„Am aflat pe net de curs şi mi s-a părut o idee bună. În trecut am mai fost la sală, dar neavând un antrenor ai senzaţia că nu te bagă nimeni în seamă. Era nevoie de un loc unde să facem toţi acelaşi lucru pentru aceleaşi nevoi”, afirmă Tiana.

Şi-a adus şi prietena, Alexandra Golea, de 14 ani, care recunoaşte că preferă sportul în grup organizat „pentru că acasă, de una singură, mi-am propus să fac sport, dar nu prea m-am ţinut de treabă”.

Exerciţiile au fost special concepute de instructorul cu centura neagră. „Ideea a fost să stimulăm oamenii să facă mişcare. Dacă prind aici anumite mişcări, şi apoi le repetă acasă, măcar câteva minute pe zi, în timp vor avea rezultate. Le-am gândit un program de mişcări combinate cu efort fizic, din mai multe sporturi: începem cu exerciţii de streeching, apoi avem aerobic mai dinamic, tehnici de respiraţie din Taiji Chuan şi exerciţii pentru coordonarea membrelor. Mesajul nostrum e că există lucruri care te pun în mişcare fără să faci neapart sport”, a declarat Ildiko Iokai.

Specialişti din diverse domenii

Împreună cu reprezentanţii FITT, a avut grijă ca la fiecare sesiune de antrenament să participe şi un specialist în câte un domeniu care să le vorbească participanţilor despre problemele lor.

La ultima şedinţă, Raluca Rădoi, studenţă la Medicină, le-a învăţat pe doamne cum să îşi calculeze indicele masei corporale şi cum să fie atente la numărul de calorii, extrem de important atunci când au de urmat o dietă.

„Obezitatea este o boală stigmatizantă, iar persoanele care suferă de ea deseori dezvoltă depresii severe. Singurele intervenţii sunt dieta şi foarte multă mişcare. Culmea este că dacă în urmă cu sute de ani a fi gras însemna să ai un statut social foarte bun, cu resurse care-ţi permiteau să mănânci mult şi bine, acum obezitatea a devenit o boală a statutului social, iar lucrurile s-au inversat: cei bogaţi nu îşi „permit” să fie supraponderali”, explică Raluca Rădoi.

Ne puteți urmări și pe Google News