Fitch: Grecia va intra în incapacitate de plată cât de curând

Fitch: Grecia va intra în incapacitate de plată cât de curând

Intrarea Greciei în încapacitate de plată nu poate fi evitată, sunt de părere analiștii de la agenția de rating Fitch.

"Se va întâmpla. Grecia nu este solvabilă, deci va intra în default. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni", a declarat, pentru Reuters, Edward Parker director în cadrul Fitch, la o conferinţă la Stockholm.

Potrivit acestuia,  ajungerea la un acord cu investitorii privați pentru ștergerea a circa 50% din datorie este ”clar default, oricum am da-o", unul ordonat.

Și Moritz Kraemer, şeful departamentului de ratinguri suverane europene din cadrul Standard & Poor's, a declarat, ieri, că statul elen va intra în default cât de curând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorităţile de la Atena trebuie să ajungă în următoarele zile la un acord cu creditorii privaţi de reducere a datoriilor printr-un schimb de obligaţiuni, pentru a evita falimentul atunci când obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro vor ajunge la maturitate la sfârşitul lui martie. Din nefericire, discuțiile au ajuns vineri într-un punct mort. "Are loc o mică pauză în discuţii, dar am încredere că vor continua şi vom ajunge la timp la un acord mutual acceptabil", a declarat premierul grec Lucas Papademos pentru televiziunea CNBC.

Potrivit acestuia, negocierile trebuie finalizate în următoarele două-trei săptămâni, însă de preferat este ajungerea la un compromis cu băncile  înainte de venirea la Atena a inspectorilor UE, FMI şi ai Băncii Centrale Europene (BCE), săptămâna viitoare, pentru finalizarea celui de-al doilea program de sprijin de 130 miliarde de euro.

Potrivit acordului convenit în octombrie prevede că datoriile Greciei către creditorii privaţi trebuie reduse la jumătate, astfel încât, împreună cu reformele structurale, să ducă la scăderea ponderii datoriilor în PIB la 120% până în 2020, de la 160% în prezent.