În programul „Prima casă”, restanţierii vor fi puşi la zid de ANAF.
Teroarea din partea băncilor care îi pot da oricând afară din case pe cei care nu-şi pot plăti, timp de mai multe luni, ratele creditelor ipotecare contractate este înlocuită, în programul „Prima casă”, cu teroarea statului.
Astfel, dacă persoanele care şi-au luat un împrumut de la bancă, garantat de stat, pentru un apartament şi nu îl mai pot achita, vor avea de-a face direct cu Fiscul. Vor fi executate silit de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, pentru a recupera banii plătiţi de stat băncilor, ne-a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Fondul de garantare este instituţia prin care se va derula întregul program, lansat de autorităţi pentru a dezgheţa piaţa imobiliară, pentru a relansa sectorul construcţiilor, dar şi pentru a le permite românilor să-şi cumpere o primă locuinţă.
Declaraţie la notar că nu ai altă casă
Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, unul dintre artizanii programului „Prima casă”, a declarat, ieri, într-o discuţie pe HotNews. ro, că „dacă (debitorii - n.r.) nu îşi plătesc ratele, casa va fi executată după 90 de zile, iar Ministerul Finanţelor va intra în posesia casei, urmând să o valorifice sau să-şi consolideze fondul locativ”.
Drăgoi spunea că, pentru a putea beneficia de programul iniţiat de guvern, beneficiarul nu trebuie să deţină o proprietate la momentul aplicaţiei, fapt care va fi dovedit printr-o declaraţie notarială pe proprie răspundere.
„Se verifică toate criteriile de eligibilitate conform normelor bancare în aplicare. Se prezintă imobilul care urmează a fi achiziţionat. Banca va face e va luarea acelui imobil, va verifica eligibilitatea beneficiarului, va ţine legătura cu Fondul de Garantare. În urma acestor evaluări, beneficiarul va fi înştiinţat dacă este sau nu eligibil pentru produsul «Prima casă»”, a explicat reprezentantul Finanţelor.
FNGCIMM va face un împrumut de 100 de milioane de euro, care va acoperi garanţiile pentru credite în valoare de un miliard de euro. „Estimăm, ba zându-ne pe media creditelor ipotecare emise în 2008, că din acest miliard se vor putea accesa în jur de 25-30 de mii de credite”, a spus Bogdan Drăgoi.
Guvernul şi băncile au convenit ca avansul de 5% din credit să fie calculat numai la tranşa girată de stat de 60.000 de euro. În cazul unui apartament mai scump, băncile vor putea cere un avans mai mare pentru diferenţa de preţ. Dobânda va fi corelată cu Euribor, rata principalelor bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară. Premierul Boc a declarat ieri că bancherii au promis că vor coborî dobânzile în programul „Prima casă”.
PREZENTARE Ce avantaje are proiectul guvernului
- Împrumutul va fi garantat de stat în limita sumei de 60.000 de euro, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM
- Creditul contractat prin acest program va primi o contragaranţie din partea Ministerului Finanţelor Publice
- Avans de maximum 5% din suma de 60.000 de euro, garantată de stat, la care se adaugă un avans stabilit de bancă pentru diferenţă, în cazul în care preţul casei este mai mare
- Dobândă mai mică decât cea practicată pe piaţă. Creditele ipotecare în euro acordate, în prezent, de băncile comerciale au o dobândă situată în jur de 12% pe an, iar pentru creditele în lei este practicată o dobândă de 19% pe an
- Clienţii nu vor plăti comisionul de rambursare anticipată
- Taxa pe valoarea adăugată plătită de persoanele care achiziţionează o locuinţă prin acest program va fi de 5%
- Băncile vor avea costuri mai mici cu administrarea acestor credite, deoarece nu vor trebui să constituie provizioane în limita garantată de 60.000 de euro
- Sistemul de evaluare a imobilului trebuie să fie negociat cu statul şi acceptat de autorităţi