Companiile străine care caută să plece din Rusia se confruntă cu obstacole suplimentare, după ce Ministerul de Finanţe a adăugat noi cerinţe, inclusiv o limită de doi ani asupra opţiunilor de răscumpărare de acţiuni,
Îndeplinirea cerinţelor devine din ce în ce mai dificilă pentru firmele occidentale care vor să se retragă din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei, au declarat directorii pentru Reuters, din cauza incertitudinilor şi chiar a ameninţării cu naţionalizarea, pentru firmele care încă sunt prezente pe piaţa rusă.
Comisia guvernamentală care monitorizează investiţiile străine trebuie să acorde aprobarea pentru tranzacţiile care implică firmele din ţările aşa-zis "neprietenoase" - cele care au impus sancţiuni Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.
Săptămâna aceasta, Ministerul de Finanţe a adăugat noi cerinţe faţă de cele care erau anterior pe lista comisiei.
Ce bețe în roate pun rușii firmelor care vor să plece din țară
Noii proprietari ai activelor achiziţionate de la companiile care au părăsit ţara trebuie să listeze pe bursă până la 20% din acţiunile achiziţionate într-un interval de timp determinat, ceea ce, susţine Banca Centrală, oferă mai multă varietate investitorilor din Rusia.
Reglementarea nu se aplică tranzacţiilor care au fost deja finalizate, a precizat Banca Centrală.
Clauzele prin care proprietarii firmelor străine care pleacă au opţiunea de a răscumpăra acţiunile, pe care multe firme care au ieşit de pe piaţa rusă le-au inclus în contracte, vor expira în maxim doi ani.
Vineri, publicaţia Vedomosti anunţa, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că noile reglementări au fost adoptate pentru a îngreuna ieşirea firmelor străine din Rusia, după cum notează Agerpres.
În acest timp, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a amenniţat din nou Statele Unite şi aliaţii din cadrul NATO că NATO riscă să intre într-un conflict general cu Rusia din cauza menţinerii asistenţei militare pentru Ucraina.
„Statele Unite şi sateliţii din cadrul NATO creează riscuri privind o confruntare directă cu Rusia, iar această situaţie generează consecinţe catastrofale”, a declarat Lavrov, potrivit unui anunţ făcut de Ambasada Rusiei din Marea Britanie, într-un mesaj transmis prin Twitter, citat de cotidianului Le Monde şi postului CNBC.