Firmele romanesti incep sa conteze in Europa

Firmele romanesti incep sa conteze in Europa

Cinci companii autohtone au cifra de afaceri de peste un miliard de euro.

Depasirea cifrei de afaceri de un miliard de euro pe an a devenit o obisnuinta in ultimii ani pentru multe dintre companiile din spatiul central si est-european, in special pentru cele din fostele state din Tratatul de la Varsovia.

Societati care provin din foste unitati comuniste, firme cu actionariat vest-european sau din SUA ori companii dezvoltate in anii de democratie au devenit jucatori importanti pe piata europeana a petrolului, energetica sau auto.

Ungaria si Cehia au cel putin opt firme care au o cifra de afaceri anuala de peste 1 miliard de euro. Despre cele din Austria nu se mai pune problema, dat fiind libertatea economica de care s-au bucurat acestea dupa al Doilea Razboi Mondial. In Romania, sunt cel putin cinci astfel de firme: Petrom, Rompetrol, Mittal Steel, Metro si Dacia. 

Surpriza pe primul loc

Greii economiei din Europa Centrala au obiecte de activitate in domeniul petrolier, energetic, bancar, auto sau metalurgic. In topul din care lipsesc Rusia si Ucraina, pus la dispozitia "Evenimentului Zilei" de firma Kompass, pe prima pozitie apare o societate din Ungaria, Czovek es Tarsa Bt., care, surprinzator, are ca principale obiecte de activitate industria alimentara si comertul. Conform datelor Kompass, firma maghiara este cu mult peste urmaritoarele sale, in ceea ce priveste cifra de afaceri.

Grupul Kompass, infiintat in 1944, administreaza o baza de date cu informatii complete despre doua milioane de companii din intreaga lume, precum si despre produsele si serviciile oferite de acestea.

REZULTATE

Comertul a batut petrolul

Cea mai mare firma din Europa Centrala si de Est are sediul in localitatea Vesprem si se numeste Czovek es Tarsa Bt. Compania evolueaza pe piata alimentara, in productia de morarit si panificatie si lucreaza cu celebrele marci Unilever, Stamag, Dr. Oetker, Vitamor sau Goteborgs. Cifra de afaceri inregistrata in 2005 de aceasta companie a fost de aproape 40 miliarde de euro, dublu fata de ABB s.r.o., din Cehia.

ABB este reprezentanta locala a furnizorului elvetiano-suedez de echipamente si servicii energetice. Pe pozitia a treia se situeaza banca austriaca Vorarlberger Landes und Hypotekenbank.

De ce lipseste OMV

Cel mai mare grup petrolier din regiune, OMV, nu apare in clasamentul intocmit de Kompass pe primele pozitii deoarece nu s-au cumulat performantele financiare ale filialelor pe care companiile le au in diferite tari.

De asemenea, companiile membre ale aceluiasi grup au fost judecate separat. In cazul Rompetrol, apare doar Petromidia. La nivel de holding, cifra de afaceri estimata pentru 2006 a Rompetrol o depaseste pe cea a Petrom, 6 miliarde de euro fata de 3,2 miliarde.

Cele mai importante companii petroliere din regiune sunt, potrivit Kompass, Mol din Ungaria, Unipetrol din Cehia, Ina din Croatia. Topul bancilor este dominat de austrieci: Vorarlsberger, Landesbank, Bank Austria Creditanstalt.

La categoria energie cei mai bine pozitionati sunt cehii de la Cez si ungurii de la Magyar Villamos Muvek, iar la auto - Skoda Auto, care are ca actionari majoritari Volkswagen din Germania si Audi Ungaria Motor.

Cititi si Romania, economie de top.

Ne puteți urmări și pe Google News