Evenimentul Zilei > EVZ Special > Firmele parlamentarilor iau milioanele de la Marea Cadastrare
Firmele parlamentarilor iau milioanele de la Marea Cadastrare

Firmele parlamentarilor iau milioanele de la Marea Cadastrare

Din cele 128 de milioane de lei oferite anul acesta pentru startul cadastrării generale a României, o mare parte din bani va ajunge la firme cu legături politice. Societățile cu acționari în Parlament au fost amendate, în trecut, tocmai pentru nefinalizarea unor astfel de lucrări

Cea mai mare investiție publică din România, de peste 1,3 de miliarde de euro, își cunoaște primele firme câștigătoare ale licitațiilor, încă dinainte de deschiderea ofertelor. Asta pentru că la opt din cele zece contracte din acest an nu s-a depus decât o ofertă, iar criteriul de desemnare este prețul cel mai mic sub o limită impusă la înscrierea la licitație. Printre firmele norocoase sunt societăți deținute sau „apropiate” de: Ionuț Săvoiu (deputat PSD), Marian- Jean Marinescu (europarlamentar PNL) și Claudiu Țaga (fost deputat PNL).

147 de localități, în 2015

În aprilie, fostul ministrul de la Dezvoltare, actual șef al PSD, Liviu Dragnea, lansa oficial Programul Național de Cadastru și Carte Funciară sau „Marea Cadastrare a României”. Concret, până în 2023, toate proprietățile din România vor fi cadastrate în baza unor finanțări europene, dar și de stat, conform Hotărârii de Guvern nr. 294/2015.

„În acest an vizăm demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților în 147 de localități împărțite în patru loturi”, a explicat Dragnea.

Cuantumul celor zece contracte oferite anul acesta este de 128 de milioane de lei din cele 1,3 de miliarde de euro ale întregului program. Valoarea mică a contractelor este explicabilă prin faptul că în 2015 nu se cadastrează niciun mare municipiu, ci doar comune. „În prezent, procedura de atribuire se află în perioada de evaluare a ofertelor depuse”, ni s-a transmis de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Cum pentru opt din cele zece contracte s-a depus o singură ofertă, se poate spune că:

● Procad se poate considera câștigătorul unui contract de maximum 12,8 milioane de lei,

● Cartotop – maximum 12,5 milioane de lei

● Primul Meridian – maximum 12,5 milioane de lei,

● Theotop – maximum 13,4 milioane de lei,

● Romair Consulting – maximum 13,4 milioane de lei,

● Topoexim Expert – maximum 11,7 milioane de lei,

● Cornel&Cornel Topoexim – maximum 14, 6 milioane de lei

● Gauss împreună cu Ramb holl – maximum 11,4 milioane de lei.

Șef de la RATB, la licitație

Pentru restul de două contracte se bat șapte ofertanți. Pentru cadastrarea a 11 localități din județele Tulcea, Brăila, Buzău și Galați, în schimbul a maximum 12,8 milioane de lei, au depus oferte asociațiile conduse de firmele: Komora (acționar Gheorghe Dragomir, soțul Vioricăi Dragomir – șef la ANCPI Călărași), Ramboll South East (aici lucrează soția deputatului PSD Ionuț Săvoiu), Topocom (acționar Radu Jianu, fost director Logistică la RATB București) și Infotop (controlată tot de Radu Jianu). Pentru al doilea lot cu concurență, în valoare de 12,5 milioane de lei, au depus oferte Teamnet, controlată de deputatul Sebastian Ghiță – conform DNA, Topo Expert Solutions&Technologies (administrator Tudor Cristea) și Geotop (administrator Huba Marton).

În spatele afacerilor

Printre condițiile pentru desemnarea câști gătorilor licitațiilor nu se stipula un număr minim de oferte, ci doar o cifră de afaceri care să permită efectuarea lucrărilor și depunerea unor garanții de peste 250.000 de lei.

Pe lista societăților care nu au avut concurență este și Cartotop – controlată, conform declarațiilor de interese, de europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL). Acesta a depus o ofertă pentru cadastrarea a 15 localități din Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea.

Oferta sa a fost în asociere cu subcontractanții Primul Meridian, Toposurvey și Gauss. Aceasta din urmă îl are ca acționar minoritar, cu 38%, pe fostulul deputat PNL, Claudiu Țaga.

Gauss a câștigat și un alt contract, lotul numărul 10, alături de Ramboll South East Europe. Firma este fosta Blom România – a deputatului PSD Ionuț Săvoiu. Deși de anul trecut, societatea este preluată de Ramboll Danemarca, ea este condusă tot de un apropiat al lui Săvoiu, Silviu Stoica. În plus, Ramboll îi plătește soției sale, Viviana Alina, un salariu anual de 108.000 de lei.

Printre ofertanți, ca asociat al Geotop se află și Aquaproiect, firma apropiată, conform unor declarații din dosarele RAFO, de Viorel Hrebenciuc.

Mai trebuie precizat că o mare parte dintre SRL-urile care au depus oferte au fost amendate de ANCPI pentru nefinalizarea proiectului CESAR – care presupunea cadastrarea a 50 de localități. Doar șapte au primit lucrările finalizate.