„Bula crypto” se cutremură pe măsură ce prețurile scad. Companiile concediază personal, îngheață retragerile și încearcă să stopeze pierderile, ridicând întrebări cu privire la sănătatea ecosistemului. Așadar, o industrie globală în valoare de sute de miliarde de dolari, care a crescut practic peste noapte, acum se prăbușește. Alexandru Hobincu, crypto trader, recomandă tuturor celor interesați să oprească orice fel de investiție.
După săptămâni de scădere a prețurilor criptomonedelor, Coinbase a declarat marți că reduce cu 18% din angajații săi, după ce alte concedieri au avut loc la alte companii crypto precum Gemini, BlockFi și Crypto.com. Start-up-uri cu profil înalt precum Terraform Labs au explodat, ștergând ani de investiții. Duminică, o bancă crypto experimentală, Celsius, a oprit brusc retragerile.
Valoarea totală a pieței de criptomonede a scăzut cu aproximativ 65 la sută, iar analiștii prevăd că vânzările vor continua. Prețurile acțiunilor companiilor crypto au scăzut, comercianții cu amănuntul fug, iar directorii din industrie prevăd o scădere prelungită care ar putea pune în pericol mai multe companii.
„Muzica s-a oprit”, a spus Lee Reiners, profesor la Facultatea de Drept de la Universitatea Duke
„Este panică în lumea criptoactivelor. Marile companii din domeniu pregătesc concedieri masive după prăbuşirea pieţei cripto din ultimele zile. Recomand să se oprească orice fel de investiţie, chiar dacă tentaţiile sunt mari, să nu uite toată lumea, că şi riscurile sunt pe aceeaşi măsură. Există un puternic impact negativ datorat atât fricii la nivel internaţional, de posibila criză ce urmează să vină.
De asemenea, şi războiul a oprit un pic încrederea oamenilor în piaţa crypto, dar cel mai mult şi cel mai mult, au fost monedele stabile care au scăzut, şi anume UST-ul şi USDD-ul, care chiar acum două zile a scăzut, a avut un declic, să spun aşa, iar oamenii nu mai au încredere”, a spus Alexandru Hobincu, Crypto Trader & YouTube Influencer
Alexandru Hobincu recomandă să se oprească orice fel de investiţie în crypto
„Recomand să se oprească orice fel de investiţie, chiar dacă tentaţiile sunt mari, să nu uite toată lumea, că şi riscurile sunt pe aceeaşi măsură. Au fost brokeri care chiar au interzis retragerile, pentru că lichiditatea în piaţă scade vertiginos. S-a ajuns la un trilion de dolari în momentul de faţă şi tare îmi e că o să şi scădem sub această sumă. Din păcate, nu prea avem în ce să ne ținem banii la nivel de blockchain, pentru că UST-ul nu mai există, USDD-ul la fel. Ar rămâne doar B, USD şi USDT, care nici acestea nu prezintă siguranță maximă. Totuşi, vorbim de un domeniu care nu este sub nicio formă formalizată sau acreditată.
Mai degrabă aş recomanda ca cei care tranzacționează, să îşi îndrepte atenţia către alte domenii, precum Forex, Stocks, cel puţin o perioadă, până se stabilizează piaţa, pentru sigutanţa lor, bineînţeles. În comunităţile din care eu fac parte, oamenii sunt destul de pozitivi că piaţa îşi va reveni. Mulţi dintre aceştia sunt blocaţi cu zeci de mii de euro, chiar 50.000-45.000 de dolari în preţul bitcoin. Aceştia sunt hotărâţi şi determinaţi să aştepte oricât de mult este posibil, o potenţială revenire, fie că vorbim de ani sau poate chiar zeci de ani.
Şi-au asumat pierderile. Să zicem că suntem puţin mai optimişti decât alte pieţe, dar în continuare observ, dacă nu creşterea, măcar stagnarea personelor interesate de domeniul blockchain, chiar dacă aceştia au destul de mari pierderi”, a spus Alexandru Hobincu, Crypto Trader & YouTube Influencer, pentru Antena 3.
Cum funcționează monedele digitale
Criptomonedele sunt monede digitale schimbate folosind rețele de computere care verifică tranzacțiile, mai degrabă decât o entitate centralizată precum o bancă. De ani de zile, acestea au fost comercializate ca o acoperire împotriva inflației cauzate de băncile centrale care inundă economia cu bani. Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, are o limită încorporată pentru furnizarea sa.
Dar acum, odată cu prăbușirea acțiunilor, ratele dobânzilor în creștere și inflația ridicată, prețurile criptomonedelor se prăbușesc și ele, arătând că au devenit legate de piața generală. Și pe măsură ce oamenii se retrag de la investițiile crypto, fluxul expune bazele instabile ale multor dintre cele mai populare companii din industrie.
Peste 62 de start-up-uri crypto valorează acum 1 miliard de dolari sau mai mult, potrivit CB Insights, o firmă care urmărește finanțarea privată. Anul trecut, industria a primit mai mult de 25 de miliarde de dolari în finanțare de risc în aproximativ 1.700 de tranzacții, potrivit cercetării The Block.
Ce se va întâmpla cu marii investitori în crypto
OpenSea, cea mai mare piață pentru imagini digitale unice cunoscute sub numele de jetoane nefungibile, a atins o evaluare uluitoare de 13 miliarde de dolari. Și băncile de pe Wall Street, cum ar fi JPMorgan Chase, care anterior evitase crypto activele, și companii Fortune 500 precum PayPal au lansat oferte crypto
Multe dintre aceste companii sunt echipate pentru a supraviețui unei scăderi a prețurilor criptomonedelor. Dar reducerile vor continua, pe măsură ce își ajustează strategiile după ani de creștere excesivă. Printre cele mai vulnerabile ar putea fi start-up-urile care și-au lansat propriile criptomonede, pe măsură ce prețurile scad peste tot, scrie nytimes.com.