Declaraţiile au fost făcute ieri, la finalul dezbaterilor din cadrul evenimentului „Guvernul Privat – Planul anticriză pentru piaţa muncii”, organizat de „Business Standard”. Ministrul a adăugat că, pentru a putea face aceste reduceri, România ar avea nevoie de un împrumut pe termen lung de 10-15 miliarde de euro, dar că nu au existat încă discuţii cu ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, în legătură cu aceste aspecte.

„Eu nu aş avea nicio problemă să dau în jos contribuţiile de asigurări sociale cu un sfert din cât sunt acum”, a arătat Marian Sârbu, precizând că asta s-ar putea întâmpla doar în condiţiile în care ţara noastră ar contracta un astfel de împrumut de pe piaţa europeană. Ministrul s-a ferit să menţioneze însă şi ce organism internaţional i-ar putea oferi României această sumă.

Cele aproape 15 miliarde de euro ar fi necesare pentru ca fondul de pensii să nu fie afectat în urma redu cerii contribuţiilor la asigurări so ciale pentru unii angajatori. Ministrul a adăugat că nu s-au înregistrat întârzieri în plata a sigurărilor.

Reprezentanţii patronatelor au cerut, ieri, scăderea nivelului taxelor. Astfel s-ar putea evita, potrivit patronatelor, situaţiile în care unii angajatori preferă lucrul la limita legii – şi au dat ca exemplu drepturile de autor – sau chiar munca „la negru”, tocmai din cauza fiscalităţii exagerate.