Firme din România, SUA, Marea Britanie şi Belgia, pe lista furnizorilor de arme către Libia
- Flavius Toader
- 21 februarie 2011, 13:13
Reprimarea violentă a protestelor antiguvernamentale din Libia a redeschis discuţiile privind moralitatea contractelor ce vizează furnizarea de armament autorităţilor de la Tripoli. Presa belgiană scrie azi că firma FN Herstal ar fi furnizat în 2009 o cantitate semnificativă de armament regimului Muammar Gaddafi. La începutul lui februarie, WikiLeaks a dezvăluit că un om de afaceri libian, care are legături cu regimul Gaddafi, a semnat un contract cu o firmă românească (NFI) pentru cumpărarea a 100.000 de arme automate AK-47.
Compania belgiană FN Herstal, situată în regiunea valonă, ar fi furnizat în anul 2009 o cantitate semnificativă de armament regimului condus de Muammar Gaddafi, iar o parte din aceste arme au fost folosite recent în reprimarea protestelor din Libia, notează Le Soir şi La Libre Belgique, citate de Agerpres.
Informaţiile sunt confirmate de Liga drepturilor omului din Belgia. Dosarul a suscitat o polemică intensă între partizanii şi opozanţii contractului încheiat între compania valonă şi autorităţile libiene.
În iunie 2009, guvernul valon a acordat o licenţă de export societăţii FN Herstal pentru livrarea unei prime comenzi făcute de regimul libian al lui Gaddafi. Contractul, evaluat la 11,5 milioane de euro, viza printre altele 367 puşti F2000, 367 puşti P90, 367 pistoale 5.7, 22.000 de grenade pentru lansatoare şi 1,134 milioane cartuşe, toate fiind destinate armatei libiene. De asemenea, era inclusă livrarea către poliţia libiană a unui număr de 2.000 de lansatoare FN 303, arme folosite de forţele de ordine în cazul manifestaţiilor de stradă.
Critici de la apărătorii drepturilor omului
Această primă comandă ar fi trebuit să fie urmată de un contract mai mare, în valoare de 111 milioane euro, între regimul Gaddafi şi o altă filială a grupului Herstal (Browning, FNMI etc.), însă polemica provocată de prima comandă a determinat Libia să se orienteze către un furnizor din Rusia, cu care a încheiat un contract de 100 milioane euro.
Conducerea FN Herstal, susţinută de sindicalişti, şi-a apărat punctul de vedere şi implicit relaţia cu Libia, susţinând că acest stat nu mai este supus unui embargo militar din anul 2004.
Pentru opozanţi însă, a furniza armament Libiei înseamnă a dota cu arme o ţară ce nu respectă drepturile omului. Liga drepturilor omului din Belgia şi Coordonarea naţională a acţiunii pentru pace şi democraţie (CNAPD) au introdus un recurs, pe care l-au câştigat în final, dar licenţa pentru FN Herstal fusese deja acordată.
„Libia este exemplul perfect al unui regim căruia nu trebuie să îi fie livrat acest tip de echipament - arme cu grad letal redus. Aceste arme sunt de fapt folosite pentru reprimarea manifestaţiilor. Mai trebuie să repetăm că soarta oricui critică regimul şi pe liderul acestuia este tortura sau închisoarea şi că libera exprimare, dreptul la liberă asociere şi manifestare sunt complet absente?”, menţionează într-un comunicat Liga drepturilor omului din Belgia. 100.000 de automate AK-47, vândute de o firmă românească În urmă cu câteva săptămâni, site-ul WikiLeaks a dezvăluit că şi o firmă din România ar fi semnat un contract pentru livrarea de arme în Libia. O telegramă diplomatică trimisă de la ambasada SUA din Tripoli în 2008 preciza că Londra a refuzat să permită unei firme britanice să exporte către Libia 130.000 de arme automate Kalaşnikov. Separat, informează diplomaţii americani, omul de afaceri libian Muhammad el-Obeidi, care are legături cu regimul lui Gaddafi, a anunţat în octombrie 2008 că a semnat un contract cu o firmă românească (NFI) pentru exportul din România către Libia a 100.000 de arme automate AK-47. El-Obeidi a spus că rolul lui a fost acela de a facilita achiziţiile pentru Brigada Khamis, o unitate specială a forţelor militare libiene condusă de Khamis Gaddafi, fratele liderului libian. BBC notează azi că unitatea condusă de Khamis Gaddafi a fost detaşată în timpul protestelor din ultimele zile pe străzile oraşului al-Bayda, unde a deschis focul asupra manifestanţilor. El-Obeidi, mai spune telegrama, a vorbit în mod deschis despre contract, dar a evitat să precizeze dacă armele urmau să fie folosite în Libia sau să fie exportate către o altă destinaţie.
Printre ţările care au exportat arme către Libia se află SUA şi Marea Britanie. Potrivit BBC, firma americană General Dynamics a încheiat în 2008 un contract de 165 de milioane de dolari pentru furnizarea de arme către aceeaşi unitate specială condusă de fratele lui Gaddafi. Exporturile de armament şi echipament militar din Marea Britanie către Libia au însumat, în primele nouă luni ale anului 2010, 200 de milioane de lire sterline. Mai multe licenţe pentru exportul de armament către Libia şi Bahrein au fost totuşi revocate zilele trecute de guvernul de la Londra.