BINGO METROPOLIS sub ancheta Fiscului: Suspiciuni că premiile ar fi fost acordate ilegal

BINGO METROPOLIS sub ancheta Fiscului: Suspiciuni că premiile ar fi fost acordate ilegal

DATORII. Jocul de noroc găzduit de Antena 1 ar putea fi suspendat, din cauza restanţelor de 1,2 milioane euro pe care firma organizatoare le are către bugetul de stat. Deocamdată, premiile sunt date cash.

Firma SC Phoenix Games SRL, care organizează jocul Bingo Metropolis transmis de Antena 1, are conturile blocate de Fisc, din cauza unei datorii de 1, 2 milioane euro la bugetul de stat.

Din octombrie 2011, firma se află în executare silită, are conturile poprite şi i s-a pus sechestru pe bunuri. Patronii firmei au declarat, pentru "Evenimentul zilei", că plătesc cash premiile jucătorilor, lucru care ridică suspiciuni inspectorilor fiscali.

Blejnar a cerut anchetarea cazului

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful Fiscului, Sorin Blejnar, a cerut să fie demarată o anchetă şi a sesizat Comisia de autorizare a jocurilor de noroc, căreia i-a cerut să ridice firmei licenţa de joc.

Datoriile actuale ale SC Phoenix Games SRL către bugetul de stat sunt în valoare de 5, 4 milioane de lei, potrivit site-ului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bistriţa Năsăud, judeţ unde îşi are sediul firma care organizează Bingo Metropolis. Suma este alcătuită din banii restanţi la bugetele pentru asigurări sociale de stat, sănătate, şomaj şi bugetul de stat. "După ce am vorbit cu reprezentanţii Fiscului de la Bistriţa Năsăud, vă confirm că firma Phoenix Games se află în executare silită şi are conturile blocate. Am cerut inspectorilor fiscali să investigheze modul în care această firmă încasează şi face plăţi cash jucătorilor în cadrul jocului de bingo pe care îl organizează. Precizez că am cerut Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc din cadrul Ministerului de Finanţe să analizeze, în următoarea şedinţă, retragerea licenţei de joc a acestei firme", a declarat, pentru EVZ, Sorin Blejnar.

Conform art. 17, alin. 2, litera a din OUG nr.77/2009, privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, Comisia de autorizare a jocurilor de noroc poate dispune revocarea licenţei de joc pentru "neîndeplinirea obligaţiilor de plată faţă de bugetul general consolidat sau plata acestora, conform prevederilor legale în vigoare, cu o întârziere mai mare de 30 de zile de la data la care obligaţiile respective sunt scadente în condiţiile legii".

DGFP Bistriţa Năsăud a trecut la executarea silită şi poprirea conturilor firmei Phoenix Games pe 25 octombrie 2011.

S-AU HAZARDAT

Câştigul de la bingo, investit în alte afaceri

Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, Phoenix Games a avut, în ultimii ani, cifre de afaceri impresionante şi profit pe măsură.

În 2010, firma a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 120 de milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro) şi un profit net de 16,8 milioane de lei.

Întrebat ce s-a întâmplat cu aceşti bani, Petru Rus, unul dintre patronii firmei, ne-a declarat: “Ne-am angrenat în investiţii foarte mari. Am deschis în Bistriţa un hotel de cinci stele şi am cumpărat în Bucureşti cazinoul Novotel. Din păcate, se pare că ne-am hazardat cu aceste investiţii".

INSOLVABILITATE

În ultimele patru luni firma Phoenix Games nu a mai primit de la nicio bancă vreun împrumut. Acestea au refuzat chiar şi bunurile imobile oferite gaj

După declanşarea executării silite, prima măsură aplicată de Fisc firmei restante la bugetul de stat a fost utilizarea sumei de 121.000 de lei, constituită conform legii pentru riscul de neplată a obligaţiilor la buget.

În paralel, s-a pus şi sechestru pe bunurile firmei. În urma informaţiilor primite de la instituţiile locale, inspectorii fiscali au rămas surprinşi să constate că firma care organizează Bingo Metropolis are pe lista de bunuri doar un autoturism Wolkswagen şi o urnă pentru bingo, ambele în valoare de 100.804 lei.

Băncile nu mai împrumută bani firmei

SC Phoenix Games SRL este deţinută, în procente egale, de către Radu Chifa şi Petru Rus, oameni de afaceri din Bistriţa Năsăud. Potrivit Registrului Comerţului, aceştia mai sunt acţionari în alte 12 firme, care au ca obiect de activitate jocurile de noroc de tip cazino, construcţii şi imobiliare. În ultimele patru luni, cei doi patroni au făcut tot posibilul pentru a găsi bani ca să achite datoria firmei Phoenix Games la bugetul de stat, dar nu au reuşit.

Într-o notă trimisă de Direcţia Generală de Finanţe Publice Bistriţa Năsăud către Ministerul Finanţelor, se menţionează faptul că firma a vrut să achite datoria prin constituirea unei garanţii pe un imobil liber de sarcini, aflat în patrimoniul altei firme deţinute de către cei doi acţionari, dar a eşuat.

Fiscul propune revocarea licenţei de joc

La sfârşitul anului trecut, firma a încercat să obţină un credit de la BRD, dar cei doi oameni de afaceri au fost refuzaţi de către această bancă. După toate aceste păsuiri, conducerea Fiscului a decis să trimită Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc un raport detaliat în care se propune revocarea licenţei de joc a firmei. REACŢIE

Radu Chifa: "Am plătit premiile cash"

Întrebat cum comentează datoriile foarte mari pe care firma le are la bugetul de stat, Petru Rus, unul dintre acţionarii Phoenix Games, a declarat, pentru EVZ: "Într-adevăr, avem nişte datorii la bugetul de stat. O parte dintre aceste datorii le-am achitat, dar tot au mai rămas nişte restanţe de plată. E adevărat că BRD nu ne-a aprobat creditul, dar asta e numai din vina lor. Noi am aglomerat plăţile la premii pentru jucători. Chiar şi azi am plătit premii".

Despre cum plătesc premiile către jucători, având în vedere că au conturile blocate, Radu Chifa ne-a explicat: "Noi am plătit cash premiile către jucători. Totodată, am mai plătit, pe parcurs, datoriile către bugetul de stat şi sperăm să le achităm cât mai repede".

Blejnar: "Plăţile cash mai mari de 15.000 de euro ridică suspiciuni"

Site-ul oficial al jocului Bingo Metropolis anunţă faptul că, pentru duminica viitoare, valoarea premiilor ce vor fi acordate este de două milioane de euro.

Întrebat cum comentează faptul că o firmă care are conturile poprite face plăţi cash către jucători, Sorin Blejnar, şeful ANAF, ne-a explicat: "Potrivit legii, ei au voie să plătească din conturile poprite doar salariile angajaţilor. Despre acordarea acestor premii în cash, legea spune că orice plată cash mai mare de 15.000 de euro ridică suspiciuni. Acesta e unul dintre motivele pentru care am cerut o inspecţie fiscală la firma respectivă".

EUROBINGO. La sfârşitul anilor ’90, un alt joc îi "scotea din foame" pe români "

STARURI". Cornel Palade şi Romică Ţociu, doi dintre cei mai longevivi prezentatori ai concursurilor de bingo"Într-adevăr, avem nişte datorii la bugetul de stat. O parte dintre aceste datorii le-am achitat, dar tot au mai rămas nişte restanţe de plată.“ PETRU RUS, acţionar Phoenix Games "Orice plată cash mai mare de 15.000 de euro ridică suspiciuni. Am cerut o inspecţie fiscală la această firmă.“ SORIN BLEJNAR, şeful ANAF