În aceeași întrunire va fi dezbătut și proiectul USR prin care formațiunea propune ca Piața Victoriei să fie un spațiu exclusiv rezervat protestelor.

Convocarea CGMB are loc după ce primarul genera Gabriela Firea a decis să organizeze un târg de sărbători în faţa Guvernului, însă hotărârea a creat controverse, sâmbătă dimineaţă izbucnind un protest care a dus inclusiv la ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi și ulterior arestări.

Municipalitatea va pune la dispoziţia consilierilor generali, potrivit celui de-al doilea punct de pe ordinea de zi, toate documentele oficiale emise de primarul Gabriela Firea, Primăria Capitalei, CGMB, PROEDUS, ARCUB, Inspectoratul Şcoalar sau orice altă instituţie din subordinea primăriei, care au stat la baza deciziei de a organiza acest târg în faţa Guvernului, precum şi a altor documente emise după luarea deciziei, informează News.ro.

La al treilea punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei CGMB se află proiectul de hotărâre iniţiat de USR, prin care se propune ca Piaţa Victoriei să fie rezervată manifestaţiilor civile, sindicale sau oricăror proteste.

Convocarea CGMB în şedinţă extraordinară pentru a oferi explicaţii în ceea ce priveşte târgul din Piaţa Victoriei vine după ce sâmbătă dimineaţă au izbucnit proteste în faţa Guvernului, ca urmare a deciziei Primăriei Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în piaţă, în condiţiile în care aceasta a devenit locul tradiţional de desfăşurare a manifestaţiilor antiguvernamentale. Au avut loc ciocniri între protestatari şi jandarmi, iar trei dintre manifestanţi au fost amendaţi cu 7.000 de lei, după ce un bătrân de 71 de ani ar fi fost agresat, după spusele Jandarmeriei. De asemenea, protestatarii au demontat schelele, scena şi gardurile instalate de angajaţii Primăriei Capitalei.

Ulterior, municipalitatea a anunţat că va muta într-o altă zonă Festivalul de colinde care ar fi urmat să fie organizat în Piaţa Victoriei în perioada 5 – 17 decembrie. 

Primarul Gabriela Firea a susţinut că acestă perioadă pare a fi „începutul anarhiei”, spunând că, „dacă astăzi a fost împiedicată municipalitatea să organizeze legal un eveniment într-un spaţiu public, de protestatari agresivi, acelaşi lucru se poate întâmpla şi la Administraţia Prezidenţială sau la alte instituţii publice”.

„Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfaşura, din cauza unor protestatari agresivi verbal şi fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat şi rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde”, a spus Firea.

Ea a anunţat că în urma incidentelor care au avut loc în timpul protestelor din Piaţa Victoriei vor fi depuse plângeri penale împotriva celor care au distrus bunuri, dar şi împotriva celor care nu şi-au făcut datoria. Edilul a acuzat lipsa de reacţie a autorităţilor, apreciind că instituţiile statului ar fi trebuit să reacţioneze şi să emită măcar comunicate prin care să reamintească necesitatea respectării legii.

Citește și: Cum „s-a râs” de Gabriela Firea pe reţelele de socializare

FIREA, LA COTROCENI… Asta, da, BOMBĂ ÎN PSD! Primele reacţii spun totul: „VOI VORBI CU FAMILIA…” News alert!

Te-ar putea interesa și: