Firea e satisfăcută după decizia de azi. Cum se poate transforma Capitala?

GABRIELA FIREA

Conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei, opt companii municipale vor fuziona, prin absorbţie, cu alte cinci societăţi ale municipalităţii.

„Astfel, vor fi demarate procedurile necesare în vederea fuziunii, prin absorbţie, între:

- Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti S.A., în calitate de societate absorbantă, şi Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti S.A. şi Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti S.A., în calitate de societăţi absorbite;

- Compania Municipală Medicală Bucureşti S.A., în calitate de societate absorbantă, şi Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti S.A. şi Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti S.A., în calitate de societăţi absorbite;

- Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti S.A., în calitate de societate absorbantă, şi Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti S.A., în calitate de societate absorbită;

- Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti S.A., în calitate de societate absorbantă, şi Compania Municipală Consolidări, în calitate de societate absorbită;

- Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti S.A., în calitate de societate absorbantă, şi societăţile comerciale pe acţiuni Compania Municipală Turistică Bucureşti S.A. şi Compania Municipală Agrement Bucureşti S.A., în calitate de societăţi absorbite”, anunţă Agerpres

Ce înseamnă asta pentru bucureştenii mai puţin obişnuiţi cu noi termeni? În baza proiectelor, în fiecare caz, se aprobă contractarea unei societăţi specializate în vederea întocmirii proiectului de fuziune.

Mai departe, cheltuielile urmează să fie suportate de către societatea absorbantă, iar societăţile respective vor convoca de urgenţă Adunările Generale ale acţionarilor pentru dezbaterea şi aprobarea fuziunii.

„Nu vom vota aceste proiecte, pentru că din două companii ilegale reiese tot o companie ilegală, de aceea urgentăm să le desfiinţaţi”, a declarat consilierul municipal al PNL Stelian Bujduveanu, în şedinţa CGMB.

La rândul său, consilierul municipal al USR Alexandru Gâdiuţă, a precizat că decizia de comasare are scopul de a ascunde „dezastrul financiar şi managerial”:

„Decizia de astăzi de a comasa o parte dintre companiile municipale, din punctul nostru de vedere, are un singur scop, acela de a ascunde dezastrul financiar şi managerial.”

Un alt punct de vedere cu privire la acest subiect a fost exprimat de Ccnsilierul municipal al ALDE, Tudor-Tim Ionescu:

„Cred că aceste companii îşi aveau rostul ca principiu şi, de aceea, grupul ALDE a susţinut acest demers la început, de asemenea, la doi ani de la înfiinţarea lor, credem că există companii care performează, la fel cum există companii care ar putea să performeze mai bine sau care nu performează deloc.

În acest sens, vom vota acest pachet de demarări de proceduri în vederea fuziunii, pentru că aceste proiecte vizează exact analiza necesară în vederea remedierii unor probleme. Companiile nu sunt ilegale.”

În continuare vă prezentăm ce a declarat şi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, în debutul şedinţei de Consiliu General al Capitalei:

„Vreau să vă anunţ că din cele 21 de companii înfiinţate de către Primăria Capitalei, prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prin fuziune şi absorbţie vom rămâne, deocamdată, cu 13 companii, deoarece este nevoie ca după această perioadă de pandemie să restrângem cheltuielile, să mai restrângem din activităţile care nu sunt esenţiale.

Bugete impresionante să meargă în continuare către Sănătate, de asemenea către domeniul social şi către serviciile de utilitate publică.

Nu renunţăm la acele domenii de activitate în totalitate, dar ele se vor regăsi, ca departamente sau divizii, în cadrul companiilor care vor absorbi activitatea celorlalte.

Nu este o renunţare la ideea de a înfiinţa companii municipale, ci este o reducere a acestora, având în vedere contextul economic şi social care va deriva în urma pandemiei de coronavirus.”

O replică referitoare la acest subiect a avut şi Nicușor Dan, contracandidatul primarului general la alegerile locale al Gabrielei Firea:

„Gabriela Firea propune în ședința Consiliului General de azi începerea fuziunilor între mai multe dintre companiile pe care le-a înființat.

Așa cum am mai scris, operațiunea are două scopuri. 1. Să amestece raportarea financiară și operațională între companii, pentru a ascunde pierderile și activitatea dezastruoasă a fiecăreia.

  1. Să preia oamenii cu funcții de conducere din companiile fără activitate relevantă, care ar trebui desființate, și să le dea aceleași salarii în alte companii.

Companiile municipale înființate de Gabriela Firea au produs o pagubă uriașă bugetului local. Exemplificăm azi cu salariile consiliilor de administrație, care cumulează peste 10 milioane de lei pe lună.”