Situația provocată de panică ar putea să fie inclusă în strategia de siguranță națională și să intre sub incidența legii.
Scandalul apei potabile din Capitală a plecat de la o alertă aruncată pe reţelele de socializare de bucureştenii care au constatat căla robinete curgea un lichid maroniu şi urât mirositor.
Evenimentul zilei a aflat de la Apa Nova că totul s-ar datora concentraţiei prea mari de clor de la punctul Preciziei, folosit pentru decantarea apei din râurile Argeş şi Dâmboviţa, clor care nu a apucat să se evapore până la blocurile din apropiere.
Reclamațiile către Apa Nova s-au înmulțit în timp scurt și, pentru că pe online s-a propagat un mesaj alarmat cum că apa de la robinete este toxică, au fost sesizați și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP). Aceștia au transmis, ieri, o serie de comunicate de presă în care au spus că analizele lor indicau o concentrație de clor în apă mai mare decât limita admisă. Și astfel, s-a ajuns la o serie de știri care ba alarmau cetățenii, ba îi linișteau, ca apoi să-i bage în spaimă din nou. Criza generală s-a propagat peste epidemia de gripă declarată miercuri, astfel că joi școlile și grădinițele au fost aproape pustii, iar rafturile magazinelor, golite de apă plată.
Șirul evenimentelor: Un mesaj înfricoșător circulă pe Whatsapp. „Cei de la Apa Nova mi-au spus că în urma unui incident (nu a menționat de care tip, chimic sau biologic) au fost nevoiți să folosească cea mai mare cantitate de clor permisă de lege și m-a sfătuit să nu dăm copiilor apă de la robinet și să nu gătim cu ea în următoarele 48 de ore!”, scria în mesaj.
Apa Nova: „Apa e curată și potabilă”
Evz a contactat reprezentanții furnizorului de apă, iar aceștia au negat că ar exista vreun pericol sau că nivelul de clor ar fi peste limita admisă. „Apa nu este contaminată. Situaţia stă în felul următor: a nins şi a plouat foarte mult, debitele râurilor Dâmboviţa şi Argeş care sunt captate de Bucureşti, au fost foarte mari, apa a venit foarte tulbure şi cu încărcare foarte mare şi, prin urmare, cu calitatea apei depreciată temporar. Apa Nova a luat măsura de a trata apa, ca să compenseze calitatea ei. A existat o cantitate mai mare de clor pe care am folosit-o în tratarea apei, de aceea a ajuns în apartamentele din sectorul 6 cu un miros mai pregnant”, a declarat un reprezentant al companiei.
Ministerul Sănătății: DSP a descoperit probleme, evitați folosirea apei
La câteva ore după ce Apa Nova a dat declarații în toată presa, liniștind populația, Ministerul Sănătății a emis un comunicat care susținea contrariul, recomandând cetăţenilor să nu bea din apa de la robinet, ba, mai mult, să n-o folosească nici măcar pentru igiena personală. Mai mult, Administraţia Naţională Apele Române a emis și ea un comunicat susținând că apele râului Argeș au fost curate și că în niciun caz nu se poate vorbi despre o posibilă contaminare provocată de dezghețul brusc.
Cum a ajuns Ministerul în problema DSP
Conform declarațiilor ministrului Sorina Pintea, cei de la DSP au solicitat companiei Apa Nova să anunțe populația pe site-ul propriu, postând amănuntele și buletinele de analize din data de 29 ianuarie. „Inspectorii DSP au prelevat probe constatând o depășire a nivelului de clor peste limitele legale admise. Acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă în care se cerea companiei să posteze că depășirile de clor sunt peste limitele legale admise și că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat. MS a covocat specialiștii și au consultat ghidurile Organizației Mondiale a Sănătății”, a explicat Pintea preluarea frâielor în scandalul momentului. Surse din Primăria Capitalei au demonstrat, punând la dispoziția EVZ, existența unei convenții de colaborare între Apa Nova și DSP, care ar fi putut fi foarte valoroasă în evitarea acestui scandal, însă Sorina Pintea a anulat-o în momentul în care a constat că cei de la Apa Nova își testau probele de apă în propriile laboratoare, neacreditate de Minister. Mai mult, Pintea a declarat că furnizorul de apă al Capitalei ar fi propus DSPului să trimită probele cu rezultat nefavorabil pentru testare în laboratoarele lor, pentru reevaluare. DSP a refuzat, „deoarece nu este conform uzanțelor”.
În final, Sorina Pintea a declarat că situația apei în Capitală s-a redresat, prin revenirea clorului la un nivel normal, dar a recomandat ca în continuare bucureștenii să fie prudenți, până la finalizarea analizei microbiologice.
Firea a intrat pe fir, a ascultat și a transformat un semn de întrebare în atentat la siguranța națională.
Fără să aștepte un răspuns din partea DSP, MS, Apele Române sau chiar de la Apa Nova, Gabriela Firea a sesizat Serviciul Român de Informații, printr-o adresă oficială, cerând să ancheteze urgent problema apei și să se pronunțe dacă aceasta se încadrează la categoria „atentat la siguranța națională”.
SRI îi răspunde Gabrielei Firea, deși...
Conform legii, Serviciul de Informații are obligația de a furniza date beneficiarilor legali, la cerere. SRI îi va răspunde edilului Capitalei și va transmite informații care țin de competența serviciului secret. Totodată, surse din PMB ne-au declarat că răspunsul SRI va fi unul formal, deoarece „de calitatea apei din București se ocupă chiar ea!”, funcționarii făcând referire la cine trebuie să investigheze situația.
Panică generală, dar nicio victimă
Dacă Sorina Pintea s-a condiderat datoare să informeze populația că în apa potabilă există un factor neconform cu normele impuse, Gabriela Firea ar fi trebuit să apeleze la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, aflată în subordinea Primăriei Capitalei sau la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, cele care o puteau informa dacă în cursul zilei de joi s-au înregistrat cazuri de îmbolnăviri cauzate de „apa toxică”.
Ambulanța București-Ilfov, Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul de Urgență Pantelimon, Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Prof. Dr. Alfred Rusescu și Spitalul de Urgență Universitar au declarat pentru EVZ că nu au înregistrat niciun pacient „răpus” de apă.
A fost, cu adevărat, populaţia în pericol? Ce spune un medic!
Legea apei potabile 458/2002 stabilește clar pentru clorul liber rezidual o valoare cuprinsă între 0,1 mg/l – 0,5 mg/l, cu observația că acest interval trebuie respectat în întregul circuit al apei potabile. „Iarna, mirosul este mai pregnant, deoarece clorul este mai stabil în apă rece, descompunându-se mai lent”, ne spune medicul Ciuhodaru. „Cele mai frecvente intoxicații sunt prin inhalare, chiar și in timpul dușului, în doze mici, și produc în general efecte iritative la nivelul căilor respiratorii- tuse, strănut, senzație de constricție toracică, respirație șuierătoare dar, mai ales la astmatic, pot declanșa sau agrava crizele severe. Nu sunt excluse fenomenele hipersecreție bronișcă, bronșită de edem pulmonar toxic cu potențial letal, mai ales în cazul expunerilor repetate la doze mari”, spune medicul primar în Medicina de Urgenta.
„De altfel, în fiecare an 20.000 de copii cu vârste sub 6 ani sunt afectați de inhalarea vaporilor de clor. Există intoxicaţii cu această substanţă inclusiv din pricina produselor pentru curăţenie. Gravitatea intoxicației/ leziunilor este proporţională cu concentraţia (doza), durata și calea de expunere (inhalatorie/cutanată sau digestivă).Simptomatologia apare rapid, uneori din primele secunde după expunere, în funcție concentrație și calea de pătrundere în organism”, spune medicul Ciuhodaru. „Pneumonia chimică şi edemul pulmonar toxic pot apărea chiar după o latenţă de 12-24 de ore”, avertizează specialistul. „În cazul ingestiei pot aparea gastro-enterocolită toxică cu grețuri, vărsături, dureri epigastrice, crampe abdominale și diaree”, mai spune Tudor Ciuhodaru. (Andrei Pospai)