Pentru a se asigura că evită cu orice preţ o confruntare deschisă în Strâmtoarea Ormuz cu regimul de la Teheran, administraţia de la Washington l-a avertizat personal pe ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual al Republicii Islamice, că blocarea respectivei rute navigabile de către forţele iraniene va declanşa o ripostă militară americană.

Potrivit ziarului "New York Times", care citează surse de la Washington, preşedintele Barack Obama a folosit un canal neoficial de comunicare cu ayatollahul pentru a-i transmite acest avertisment ferm. Canalul secret de fost deschis de Casa Albă pentru a preveni o eventuală criză în zona Golfului Persic, după ce trupele americane din regiune au avertizat că strâmtoarea ar putea fi închisă nu neapărat la ordinele regimului islamist, ci în urma unui exces de zel din partea comandanţilor Gardienilor Revoluţiei, trupele de elită ale armatei iraniene.

Iranul a avertizat în repetate rânduri în ultima perioadă că va închide traseul navigabil, pe unde este transportat un sfert din petrolul lumii, dacă Occidentul aplică noi sancţiuni Republicii Islamice din cauza programului său nuclear.

La Washington mulţi cred că avertismentele Iranului sunt doar teoretice, dar analiştii militari susţin că Teheranul are mijloace pentru a bloca Strâmtoarea Ormuz. Marina sa militară nu are forţa celei americane, dar Iranul a investit masiv în ultima perioadă în achiziţia de tehnologie de război asimetrică: mine, nave de mici dimenisuni pentru intervenţii rapide şi torpile pentru distrugerea vaselor inamice, toate poziţionate de-a lungul celor peste 1.500 de kilometri de coastă de-a lungul Golfului Persic şi Oman.

Asasinate în semn de răzbunare

Oficialii citaţi de "New York Times" nu au dezvăluit însă şi care a fost replica lui Ali Khamenei, sau dacă a existat vreuna, la avertismentul preşedintelui american. Liderul spiritual a ieşit însă public şi a acuzat ieri CIA şi Mossadul de moartea experţilor nucleari iranieni, cel puţin cinci din 2007, în atacuri cu bombă bine orchestrate.

"Kayhan", oficiosul liderului spiritual iranian, a recomandat într-un editorial autorităţilor de la Teheran să înceapă propria campanie de asasinare a "liderilor politici şi militari israelieni". "Republica Islamică a acumulat multă experienţă în 32 de ani, astfel încât asasinarea oficialilor şi a comandanţilor militari israelieni este un obiectiv fezabil", a scris ziarul citat.

Teheranul pare să bată însă în retragere în condiţiile în care Occidentul încearcă să blocheze exporturile iraniene de petrol, ceea ce ar fi o lovitură năucitoare dată regimului islamist. Aflat într-o vizită în Turcia, preşedintele parlamentului iranian, Ali Larijani, a subliniat că ţara sa este dispusă să poarte "negocieri serioase" cu puterile occidentale legate de programul său nuclear. Toate tratativele în acest sens au fost întrerupte acum un an.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/m-lTYGa-EjI?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>