Evenimentul Zilei > International > Finlanda: un grup infracțional rus a spălat peste 100 de milioane de euro în țara celor o mie de lacuri
Finlanda: un grup infracțional rus a spălat peste 100 de milioane de euro în țara celor o mie de lacuri

Finlanda: un grup infracțional rus a spălat peste 100 de milioane de euro în țara celor o mie de lacuri

Doi cetățeni estonieni au fost arestați în Finlanda sub acuzația de spălare a peste 100 de milioane de euro pentru un grup infracțional organizat din Rusia, potrivit unui reportaj al canalului finlandez de televiziune Yle TV.

Spălarea de bani a fost făcută cu ajutorul companiei de construcții finlandeze HTR Talonrakennus Oy. Estonienii, care au gestionat firma respectivă, au fost acuzați de spălarea a peste 140 de milioane de euro proveniți din activități ilegale. În prezent, arestații neagă orice vină, susținând că banii erau destinați pentru realizarea unor drumuri în regiunea Karelia.
Nu a fost posibilă trimiterea în judecată a altor cetățeni ruși implicați în această afacere, ca urmare a unor probleme de jurisdicție. Poliția finlandeză a început ancheta în 2014, timp în care a fost stabilit lanțul complet al companiilor și băncilor ruse care au participat la activități ilegale.
Pe 7 august a.c., Comisarul European pentru Justiție, Věra Jourová, a declarat că țările UE trebuie să ia mai multe măsuri împotriva celor „care amenință securitatea Europei sau vor să spele bani”. Domnia sa a subliniat că UE nu ar trebui să devină un adăpost pentru infractori, corupție și bani murdari.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.