Miliardarul care a respins o propunere financiară venită de la Donald Trump este înjurat de mulți oameni din țara natală
La 79 de ani, Dietmar Hopp își permite să refuze 1 miliard de dolari fără să clipească. Oferta nu-l impresionează, chiar dacă vine de la Donald Trump, președintele SUA.
Un nume necunoscut marelui public, miliardarul german și-a câștigat notorietate în ultimele zile. Și asta pentru că de el se leagă multe speranțe. Hopp stă în spatele unui proiect care a înghițit sute de milioane de euro în ultimii ani. CureVac este o companie biofarmaceutică cu sediul la Tubingen (Germania), care s-a axat pe cercetare medicală. Mai exact, pe dezvoltarea vaccinurilor pentru boli infecțioase și medicamente pentru boli rare și cancer.
În această perioadă, cercetătorii companiei în care lucrează 400 de oameni joacă cea mai mare carte a carierei. Pentru că încearcă să descopere un vaccin care să anihileze noul coronavirus. Bineînțeles, problema banilor este ultima în acest demers, Hopp anunțându-și angajații că resursele sunt inepuizabile, iar bonificațiile vor răsplăti efortul.
„Vrem să dezvoltăm un vaccin pentru întreaga planetă, nu doar pentru o țară, pentru anumite clase sociale sau pentru o parte a lumii. Acest vaccin, dacă e dezvoltat și testat cu succes, nu va fi o unealtă de putere sau de speculă. Își propune doar să salveze o criză globală. Mi-aș dori asta”, a explicat Hopp în ce constă proiectul care i-a atras atenția lui Donald Trump. Președintele SUA a vrut exclusivitate pentru țara sa dar a fost refuzat.
Hopp nu are nicio legătură cu medicina. În schimb, dispune de bani. Mulți bani. Averea neamțului este evaluată la 9 miliarde de euro, cifră care îl poziționează în Top 100 cei mai bogați oameni din lume. Dietmar s-a dezvoltat în anii '70, ca antreprenor de software, atunci când a înființat firma SAP SE, împreună cu nume grele de la IBM.
Dar notorietatea și-a câștigat-o după ce a transformat o echipă „sătească”, Hoffenheim, într-o gruparea care a uimit Bundesliga. În 2000, Hopp a început să investească la TSG 1899 Hoffenheim, aflată în liga a 5-a. În 2008, „alb-albaștrii” au ajuns în prima ligă. La debut, oamenii lui Dietmar au făcut ravagii și au fost liderii de iarnă ai competiției. Investițiile și managementul au dat roade și echipa a ajuns în ediția 2018 - 2019 în grupele Ligii Campionilor. Cu 3.300 de locuitori, Hoffenheim a devenit cel mai mic oraș cu o reprezentantă în Champions League, suflând recordul deținut din 2009 de Unirea Urziceni.
La capitolul investiții fotbalistice, Hopp are în cont și un stadion de 30.000 de locuri, ridicat la Sinsheim, cel mai apropiat oraș de comuna Hoffenheim. Neamțul s-a mai remarcat cu o investiție uluitoare. Una bazată pe încredere. În 2016 l-a numit antrenor pe Julian Nagelsmann, nume inexistent în fotbal. Antrenorul avea doar 28 de ani și a confirmat. De anul trecut lucrează la RB Leipzig, echipă de top a Bundesligii.
În ciuda succesului din fotbal, Hopp a devenit un nume sonor mai degrabă într-un context negativ. El este unul dintre cei mai antipatizați oameni din Germania. Ultrașii echipelor adverse îl contestă la fiecare partidă. În acest an, la finalul lunii februarie, meciul Hoffenheim - Bayern (0-6) s-a întrerupt în minutul 77 și nu a mai fost reluat, după ce suporterii oaspeților i-au adus injurii și au afișat un banner cu mesajul fiu de c***ă.
De unde vine această antipatie față de Dietmar? Din organizarea echipelor germane. Majoritatea nu au un patron care să dețină pachetul majoritar de acțiuni. Pentru a nu ajunge pe mâna unui singur om, cluburile sunt deținute de fani și alte entități potente financiar. Așa că lui Dietmar i se reproșează faptul că este un „despot” potent financiar, care a investit isteric.
În Bundesliga mai există grupări contestate din cauza patronatului: VfL Wolfsburg, deținută de concernul Wolkswagen, Bayer Leverkusen, finanțată de producătorul de medicamente Bayer și RB Leipzig, club cumpărat de producătorul austriac de băutură energizantă Red Bull.
Fanii îi contestă și originea lui Dietmar. Tatăl sau a fost membru al Partidului Nazist și în Germania multă lume spune că miliardarul a devenit filantrop pentru a amortiza trecutul părintelui său.