Pensionarii vor avea, în 2009, indemnizaţii mai mari cu 41% din salariul mediu brut, şi nu cu 45%, cât promiseseră guvernanţii. Sindicaliştii de la BNS acuză folosirea unui truc: modificarea bazei de calcul a valorii punctului de pensie. Ei vorbesc şi despre alte falsuri: numărul salariaţilor a fost „umflat“, iar cel al pensionarilor - micşorat „din condei“!
„Trucul“ guvernului, după cum a fost caracterizat de reprezentanţii BNS, constă în modificarea bazei de calcul a valorii punctului de pensie. În aceeaşi analiză a Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), numărul persoanelor care ar trebui să cotizeze la pensii până în 2020 este mai mare decât cel prognozat de acelaşi executiv într-un document trimis în 2007 Comisiei Europene. De asemenea, în raportul MEF, numărul celor care vor avea peste 65 de ani în 2020 este subevaluat, de această dată, faţă de datele oficiale ale Eurostat. Toate acestea, pentru a justifica majorarea pensiilor promisă anul trecut. PROCENTE LIPSĂ. Valoarea punctului de pensie, în 2009, va fi de 45% din salariul mediu prognozat, dar de 41% din câştigul salarial mediu. Mai exact, guvernanţii îşi vor respecta promisiunile de a majora pensiile cu 45%, numai că schimbând baza de raportare utilizată la calculul valorii punctului de pensie, indemnizaţiile vor creşte mai puţin decât au anunţat.
Dacă, în 2008, punctul de pensie se raporta la câştigul salarial mediu brut - prognozat la 1.550 de lei, de anul viitor se va calcula din salariul mediu brut prognozat - de numai 1.547 de lei, după cum a reclamat BNS. În schimb, punctul ar fi trebuit să se raporteze la câştigul mediu brut prognozat, în valoare de 1.700 de lei. Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a declarat ieri că, „aşa cum rezultă din analiza MEF, în fapt, valoarea reală a punctului de pensie va creşte, în 2009, de la 37,5% la 41%, urmând ca aceasta să se reducă până la 39,6% în 2013, rămânând la acest nivel până în 2020“. SUPRAEVALUAREA CONTRIBUABILILOR. Mai mult decât atât, BNS a făcut o comparaţie a Raportului MEF şi a programului de Convergenţă 2006-2009, pe care guvernul l-a înaintat către Comisia Europeană în 2007. Astfel a rezultat că prognozele privind numărul populaţiei totale şi structura pe grupe de vârstă, realizate de Banca Mondială şi Ministerul Muncii, nu corespund cu cele avute în vedere la stabilirea evoluţiei bugetului public de pensii.
Aceste diferenţe se reflectă în ceea ce priveşte numărul celor care contribuie la sistemul public de pensii, dar şi al celor care sunt dependenţi de acest sistem. Mai exact, previziunile privind populaţia în vârstă de 15-64 de ani par a fi supraevaluate, conform BNS, cu aproximativ 900.000 de persoane în anul 2010. SUBEVALUAREA BĂTRÂNILOR. În ceea ce priveşte rata de dependenţă a celor care vor avea peste 65 ani în 2020, apare o subevaluare a numărului de persoane vârstnice. Conform datelor furnizate de Eurostat, rata de dependenţă a persoanelor în etate în 2020 va fi de 25,1%, în condiţiile în care, în versiunea realizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor, această rată este prevăzută la un nivel de numai 23,8%. PREVIZIUNI Banii se vor duce către Pilonul II Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical consideră că, în România, nu se respectă câteva principii ale unui sistem public de pensii, respectiv unicitatea - pentru că pe lângă sistemul general mai există şi pensiile de serviciu, care se acordă fără ca beneficiarii să fi contribuit. De asemenea, sistemul nu ţine cont nici de contributivitate, din cauză că există categorii de profesii care nu contribuie, dar care primesc pensii, sau de obligativitate, dacă ţinem cont că aproximativ două milioane de persoane nu contribuie la sistem, deşi sunt persoane ocupate.
Preşedintele BNS Dumitru Costin a mai precizat că o altă problemă pentru sistemul de pensii o reprezintă şi transferul de contribuţii către Pilonul II de pensii, ceea ce va duce la diminuarea bugetului de asigurări sociale. „Dacă avem în vedere că nivelul contribuţiei la fondurile private de pensii va fi, în 2009, de 2,5 puncte procentuale din cele 9,5, plătite de angajat la bugetul asigurărilor sociale, nivelul veniturilor considerate a fi transferate în 2009 către societăţile de administrare este subevaluat cu aproximativ 30%“, a precizat liderul sindical. Pe de altă parte, Daniela Dărăban, consiliera ministrului finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că „ministerul aşteaptă comentariile în scris şi cu informaţii fundamentate din partea liderilor sindicali“. (Ana Bâtcă)