Finala FMI: Christine Lagarde contra lui Agustin Carstens

Finala FMI: Christine Lagarde contra lui Agustin Carstens

Franţuzoaica are prima şansă în competiţia cu guvernatorul Băncii Mexicului.

În cursa pentru conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) au rămas doi competitori, franţuzoaica Christine Lagarde şi mexicanul Agustin Carstens, după ce instituţia financiară cu sediul la Washington a triat lista lungă a candidaţilor.

Lagarde, în prezent ministru de finanţe în guvernul de la Paris, este favorită pentru postul rămas vacant după demisia conaţionalului Dominique Strauss-Kahn, implicat întrun scandal sexual în Statele Unite. Ea este susţinută de UE, Egipt, Indonezia (prima ţară emergentă care şi-a anunţat sprijinul pentru ea), Emiratele Arabe Unite şi de alte state mici.

De altfel, oficialul francez a făcut un tur de forţă în China, India şi în mai multe state arabe pentru a-şi asigura susţinerea celor care cereau cu insistenţă ruperea tradiţiei de 65 de ani prin care şeful FMI este desemnat doar din rândul europenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un meci aproape pierdut "Nu îmi fac iluzii. Ea ca şi cum ai începe un meci de fotbal de la scorul de 5-0", a declarat Carstens, guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, aluzie la şansele sale de a fi ales în fruntea instituţiei financiare. El este sprijinit de majoritatea ţărilor din America Latină, care au militat, alături de Rusia şi China, pentru un viitor director care să provină dintr-una din ţările emergente.

Brazilia nu pare însă convinsă de calităţile lui Carstens, pe care îl consideră mult prea ortodox în viziunile sale economice. Mexicanul, şcolit la Universitatea din Chicago, a făcut însă din nou apel la ţările emergente să strângă rândurile în spatele său pentru a înlătura dominaţia a ceea ce el a numit "bisericuţa europeană", scrie "Financial Times".

El a subliniat că Lagarde s-ar putea afla în conflict de interese, pentru că reprezintă în această competiţie UE, un mare debitor la FMI. Boardul instituţiei urmează să anunţe învingătorul pe 30 de iunie, după ce se va întâlni cu fiecare dintre cei doi candidaţi.