Filmul Revoluţiei de la Timişoara

Pelicula, inspirată dintr-un caz real, a fost realizată fără buget şi are în distribuţie actori amatori.

Timişorenii sunt aşteptaţi mâine, de la ora 19.00, la Sala Capitol pentru a vedea premiera filmului "Destin '89", inspirat din cazul real al Laurei-Andreea Negruţiu, unul dintre zecile de copii care şi-au pierdut viaţa în timpul Revoluţiei din 1989.

Lungmetrajul de 100 de minute a fost realizat de Memorialul Revoluţiei şi un producător independent, iar în distribuţia peliculei sunt doar actori amatori.

Peliculă în trei părţi

Pelicula filmată în februarie şi martie la Timişoara spune povestea unui regizor care doreşte să realizeze un film despre decembrie 1989 şi descoperă întâmplările stranii a două tinere, Laura şi Andreea, care au viziuni cu o fetiţă de 10 ani, din timpul Revoluţiei.

"Trecutul începe să se suprapună cu prezentul, iar până la finalul filmului, regizorul sceptic îşi dă seama că cele două fete, Laura şi Andreea, care nu s-au cunoscut niciodată, au în comun o legătură strânsă cu fetiţa şi că trăirile lor nu sunt deloc întâmplătoare", explică regizorul Gabriel Burza.

Pelicula are trei părţi, care se desfăşoară pe par cursul a opt zile, iar primele şapte se derulează cronologic şi prezintă mo mente de răscruce din timpul Revoluţiei. În partea a doua, aceleaşi întâmplări pornesc în sens invers, cu flash-uri din viaţa fetiţei de 10 ani care e nevoită să facă distincţia dintre bine şi rău.

Ziua a opta - partea a treia a filmului - este epilogul, a opta zi a Revoluţiei timişorene, ziua destinului. "E un film care îndeamnă la meditaţie, un omagiu adus Revoluţiei, un film cu un mesaj adresat în primul rând tinerilor, împotriva uitării", spune regizorul.

Regizor şi scenarist

Fiind un film fără buget, regizorul Gabriel Burza a scris şi scenariul şi s-a ocupat şi de imagine şi de montaj. "Toţi interpreţii sunt prieteni de-ai mei, doar pentru vocile naratorului, ale celor două tinere şi a tatălui fetiţei am apelat la actori profesionişti de teatru", adaugă Burza.

Amatorii care joacă în film sunt: Camelia Valuch, programator, care interpretează rolul "Andreea" şi co-scenarist, profesorul de istorie Olivian Dulea, "tatăl fetiţei" şi co-scenarist, Andra Sevastre, programator, care joacă rolul "Maria", mama fetiţei, Marina Ciodaru, contabilă, rolul "Laura", studentul Alexandru Someşan în rolul "soldatului care împuşcă fetiţa" şi Mădălina Orban în rolul fetiţei "Laura-Andreea Negruţiu".

SCENARIU

Inspirat din cazul Laurei-Andreea Negruţiu

"Destin '89" spune povestea Laurei-Andreea Negruţiu, o elevă de 10 ani care a murit la Revoluţie din cauza unui glonţ rătăcit. Pe 23 decembrie 1989, fetiţa se afla în casa bunicilor săi, din centrul Timişoarei, a proape de Restaurantul Cina. Rudele Laurei povestesc că se uita la televizor când s-a deschis focul din blocul vecin, iar un glonţ rătăcit a străpuns zidul şi a omorât-o pe loc.

Mama fetiţei a murit din cauza unui infarct, iar tatăl ei a decedat şi el după câţiva ani, din cauza stresului. Anul trecut, presa locală din Timişoara a aflat că fetiţa fusese eleva Şcolii Generale nr. 19, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a comandat şi a montat pe clădirea şcolii o placă comemorativă.

În Timişoara, 50 de copii şi-au pierdut viaţa în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, trupurile celor mai mulţi dintre ei fiind incinerate la crematoriul "Cenuşa" din Capitală, iar rămăşiţele, aruncate în canal.

SCENĂ DIN FILM. Marina Ciodaru, în rolul Laurei