Filmul lui Mungiu, la Globurile de Aur

Filmul lui Mungiu, la Globurile de Aur

Pentru prima dată în istoria cinemaului românesc, o peliculă e nominalizată la prestigioasele premii americane.

După un prim Palme d’Or pentru un lungmetraj românesc, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“ al lui Cristian Mungiu (foto) punctează o nouă premieră în istoria cinematografiei autohtone: o nominalizare la Globurile de Aur, la categoria Cel mai bun film străin.

Anunţul a fost făcut ieri la Los Angeles, de către Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, cea care îi anticipează anual, prin distincţiile oferite, pe laureaţii Oscarurilor.

„Speram să se întâmple şi chestia asta, pentru că e încă un premiu de presă şi asta contează enorm în promovarea filmului. Primim din ce în ce mai multe nominalizări, ceea ce înseamnă că tot mai mulţi oameni o să fie curioşi să vadă filmul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la urmă, acesta e scopul, să ajungă la cât mai mulţi oameni“, ne-a declarat regizorul, conştient că Globurile de Aur netezesc drumul spre Oscar, unde „432“ va reprezenta România. Premiile vor fi decernate pe 13 ianuarie, într-o ceremonie somptuoasă, la Los Angeles. Câteva zile mai târziu, pe 22 ianuarie, vor fi anunţaţi nominalizaţii la Oscaruri. „Colegii“ de la Cannes

Printre ceilalţi patru nominalizaţ i la categoria Cel mai bun film străin se numără vechi competitori ai lui Mungiu de la Cannes, care au urmat trasee asemănătoare cu filmul românesc: „Persepolis“, în regia lui Marjane Satrapi şi Vincent Paronnaud, şi „Scafandrul şi fluturele“, al lui Julian Schnabel. Lista e întregită de „The Kite Runner“, al lui Marc Forster, şi „Lust, Caution“ al taiwanezului Ang Lee, deja trecut pe la Oscaruri cu „Brokeback Mountain“. Anul trecut, voturile celor aproape 100 de jurnalişti din 55 de ţări, la această categorie, s-au dus către „Scrisori din Iwo Jima“ al lui Clint Eastwood.

În şase luni, „432“ a făcut carieră: Palme d’Or-ul a fost urmat de Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, trofeul Academiei Europene de Film sau distincţia Hollywood World Award, care „prezice“, în fiecare an, câştigătorii Oscarurilor. NOMINALIZĂRI Britanicii dau tonul la premii

Cu şapte nominalizări la Globul de Aur, filmul „Atonement“ al lui Joe Wright e „cap de afiş“ la a 65-a ediţie a premiilor. Asociaţia Presei Străine de la Hollywood a votat pelicula inclusiv la categoria Cel mai bun film, trofeu la care aspiră alte şase producţii: „Gangster american“, „Eastern Promises“, „The Great Debaters“, „Michael Clayton“, „No Country for Old Men“ şi „There Will Be Blood“. Pe locul doi, după numărul de nominaliză ri, se află „Charlie Wilson’s War“ - o privire ironică asupra implicării americane în Afganistan, în regia lui Mike Nichols - cu cinci categorii, inclusiv pentru Cea mai bună comedie. Protagoniştii din „Atonement“, James McAvoy şi Keira Knightley, concurează la categoriile Cel mai bun actor, respectiv Cea mai bună actriţă. McAvoy îi are ca „rivali“ pe George Clooney, Daniel Day-Lewis, Denzel Washington şi Viggo Mortensen, iar Keira Knightley pe Cate Blanchett, Julie Christie, Angelina Jolie (pentru rolul din „A Mighty Heart“) şi Jodie Foster. Îşi dispută un Glob de Aur pentru regie Tim Burton, cu „Sweeney Todd“, fraţii Ethan şi Joel Coen, cu “No Country for Old Men“, Julian Schnabel („Scafandrul şi fluturele“, concurent şi cu filmul lui Cristian Mungiu), Ridley Scott („Gangster american“) şi Joe Wright, cu „Atonement“.