Ion Iiescu îşi face debutul în cinematografie într-un film despre un pensionar din România anilor ’90, decorat pentru faptele de vitejie din cel de-al Doilea Război Mondial.

Erou din greşeală

În vârstă de 75 de ani, Ion (Victor Rebengiuc), fost contabil, personaj mediocru chiar şi pentru familia sa, primeşte prin poştă o medalie de onoare cu ocazia împlinirii a 50 de ani la încheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Deşi "eroul" nostru ştie că e vorba de o încurcătură şi că medalia nu i se cuvine, acceptă să profite de noul său statut pentru a-şi salva relaţiile cu familia.

Fiul său, Cornel (Mimi Brănescu), nu mai vorbeşte cu el pentru că, în 1989, când s-a hotărât să emigreze în Canada, tatăl său l-a pârât la Securitate. Nici Nina (Camelia Zorlescu), soţia recent proclamatului erou, nu are o părere prea bună despre el, una dintre cauze fiind tocmai atitudinea sa faţă de fiul lor. Dar lucrurile par să meargă bine pentru eroul nostru, care e invitat la Cotroceni, unde îl întâlneşte pe preşedinte (Ion Iliescu), iar soţia începe să-l aprecieze.

Totul se schimbă însă dramatic când Ministerul Apărării descoperă greşeala. Urmează eforturile lui Ion, care încearcă disperat să convingă autorităţile că el este un erou grav nedreptăţit prin retragerea medaliei.

Pentru acest rol, Victor Rebengiuc a primit o menţiune specială la Festivalul Internaţional de Film de la Torino şi premiul pentru Cea mai bună interpretare la TIFF 2010.

20.00 – HBO
<iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/PL8vkUSomP0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>