Filmul decapitării surpriză de la CEC. Mingea este acum la BNR

Vineri, AGA băncii comerciale a votat propunerea ministrului Ionuț Mișa de schimbare a lui Radu Ghețea. Ultima astfel de încercare a fost în 2015 și s-a oprit înainte de validarea de către BNR

Fără îndoială, cea mai interesantă știre a momentului din domeniul financiarban car este schimbarea de la conducerea Casei de Economii și Consemnațiuni, celebrul CEC, a celui mai longeviv președinte de bancă comercială, Radu Grațian Ghețea. De fapt, până la validarea de către Banca Națională a României a noilor decizii ale Adunării Generale a Acționarilor, Ghețea este încă director general și președinte al Consiliului de Administrație al CEC. Unele voci din lumea bancară spun că s-ar putea repeta situația din primăvara anului 2015, când Ghețea a fost schimbat prin votul acționarilor, dar a rămas și acum în funcție, așteptânduse validarea. Atunci, propunerea Ministerului Finanțelor a fost Enache Jiru, secretar de stat în acest minister. 

Hotărârea AGA din 2015

În mai 2015, AGA a votat schimbarea lui Radu Ghețea din poziția de președintedirector general al CEC. Încă din 2014, propunerea acționarului, Ministerul Finanțelor, a fost Enache Jiru. În 2014, nu s-a mers până la capăt cu schimbarea lui Ghețea pentru că mandatul său nu se încheiase și ar fi trebuit achitate salarii compensatorii. După hotărârea AGA din 2015, nu s-a mai auzit nimic despre numirea lui Jiru sau despre schimbarea lui Ghețea. Asta până acum câteva zile, vineri, 15 septembrie.

Noua decizie, din 2017

Vineri, Ministerul Finanțelor a convocat AGA, având de votat un ordin al ministrului Ionuț Mișa. Ordinul spunea că e numit în Consiliul de administrație Dan Sandu, fost vicepreședinte al Volskbank. Interesant este că nimeni nu vrea să confirme oficial informația, deși „pe surse” ea circulă în mediul presei. Informațiile spun că ședința a fost convocată oarecum intempestiv, adică nu cu 30 de zile înainte, s-a venit cu propunerea lui Dan Sandu, nefăcându-se referire la vechea nominalizare, apoi s-a votat numirea lui Sandu în Consiliu și desemnarea sa ca președinte și director general. Dan Sandu s-a ferit să infirme sau să confirme votul de vineri, într-o discuție cu colegii de la Capital, spunând doar că nu comentează atâta timp cât numirea de la o bancă comercială trebuie validată de banca centrală. Reticiența sa este de înțeles din moment ce o decizie similară nu a fost aplicată timp de mai bine de doi ani, nefiind nici acum clar dacă hotărârea din 2015 nu a fost validată de BNR sau măcar dacă a mai fost trimisă de acționarul CEC spre validare.

Background

Radu Ghețea a împlinit recent, în august, 66 de ani și asta alimentează explicația oferită, tot „pe surse”, că de această dată nu s-ar mai opune schimbării sale, dorind să se retragă la pensie. În august se anunțase că Ghețea cumulează pensia cu venitul de la CEC. El conduce cea mai mare instituție bancară de stat din România din 11 mai 2007, fiind cel care a reușit reabilitarea ei. CEC a devenit în 2008 CEC Bank. Ghețea este și președintele Asociației Române a Băncilor.