Editura Evenimentul si Capital

Ana Aslan a VINDECAT-O pe cumnata MARXISTULUI Salvador Allende. Filmul unei prietenii inedite

Autor: | | 2 Comentarii | 3042 Vizualizari

„Evenimentul zilei” vă prezintă filmul unei inedite prietenii înfiripate și cimentate la începutul anilor ’70, la București, între Francisca Allende – cumnata marxistului Salvador Allende, ales președinte al Chile, în toamna lui 1970 - și un misterios politician venezuelean, Valentin Hernandez, care, după puciul generalului Augusto Pinochet (1973), avea să înlesnească refugierea familiei Allende în Venezuela.

Fiica Franciscăi – am numit-o pe cunoscuta scriitoare Isabel Allende – dezvăluie, în romanul „Paula” (1994) detaliile întâlnirii ”de suflet” de la București, în incinta unei clinici unde cei doi erau pacienții celebrului medic Ana Aslan, care a vindecat-o pe Francisca „de toate relele, reale sau imaginare”. Vă amintim că Ana Aslan a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă, sub numele de Gerovital, în clinica de geriatrie. Dintre numeroasele personalități care s-au tratat cu Gerovital îi amintim pe Salvador Dali, Charles de Gaulle, Tito, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin sau Kirk Douglas. Facem precizarea că citatele prezentate sunt preluate din romanul „Paula”, Editura Humanitas, București, 2008.

O victorie surprinzătoare

În septembrie 1970, Salvador Allende a fost ales președinte al Chile. Victoria sa a fost surprinzătoare, Allende devenind primul președinte marxist al lumii ales prin alegeri libere, deși până și Unitatea Populară – coaliția alcătuită, în principal, din facțiuni radicale, socialiste și comuniste –, care l-a adus la cârma țării, se îndoise de el.

Lacrimi, răni și secrete sub „cerul înnorat al Bucureștiului”

În ’71 sau în ’72 (Isabel Allende nu specifică exact), Francisca ajunge la București, pentru doar o lună, pe care însă nu o va uita întreaga viață. Iată „desfășurătorul” întâlnirii: „Maică-mea, epuizată de munca la ambasadă, plecase la o clinică din România, unde celebra doctoriță Aslan făcea minuni cu pilulele ei geriatrice. A petrecut o lună într-o cameră monahală, vindecându-se de toate relele, reale sau imaginare, și retrăinduși rănile trecutului. Camera de alături era ocupată de un venezuelean încântător, care a fost mișcat auzind-o plângând și a îndrăznit într-o zi să-i bată la ușă: „Ce-ai pățit, fato?” „Totul trece cu un pic de muzică și cu o dușcă de rom”, a adăugat după ce s-a prezentat. În săptămânile ce au urmat se instalau amândoi în șezlonguri sub cerul înnorat al Bucureștiului, în halatele lor regulamentare și în papuci, șiși povesteau viața precum două bocitoare, fără pic de pudoare, căci presupuneau că n-aveau să se mai vadă nicicând. Mama i-a împărtășit trecutul ei, el i-a mărturisit secretele sale; ea i-a arătat niște scrisori de la mine, el i-a arătat fotografiile nevestei și ale fetelor, singurele pasiuni adevărate pe care le avea în viață”.

Mircea Badea, ce REACTIE! Ce a putut sa spuna despre CNA jurnalistul! De NECREZUT

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI