Filmele care se bat pentru Oscar

„Atonement“, „Juno“, „Michael Clayton“, „No Country For Old Men“ şi „There Will Be Blood“ sunt cele cinci producţii care îşi vor disputa titlul de Cel mai bun film la decernarea Premiilor Oscar din seara de 24 februarie.

Cele mai multe nominalizări au fost adjudecate de producţiile „No Country For Old Men“, în regia lui Joel şi Ethan Coen, şi „There Will Be Blood“, în regia lui Paul Thomas Anderson, care figurează la opt categorii. Pe locul trei, în topul nominalizărilor, se află producţiile „Atonement“ şi „Michael Clayton“, candidate la şapte categorii, urmate de „Juno“, cu patru nominalizări. Surprize şi în 2008?

Faptul că un un film se bucură de numeroase nominalizări nu este o garanţie că va câştiga Oscarul. Favoritul de anul trecut era „Babel“, în regia lui Alejandro González Iñárritu, care a pierdut trofeul Academiei Americane de Film în favoarea peliculei „The Departed“, în regia lui Martin Scorsese, premiat, la rândul său, cu primul Oscar din carieră graţie acestui film. „Babel“ era privit ca favorit şi câştigase deja Globul de Aur pentru Cel mai bun film. A avut şapte nominalizări, însă acest lucru nu a fost o garanţie pentru câştigarea trofeului, atribuit în seara Oscarurilor peliculei „The Departed“, care avea „doar“ patru nominalizări. Prima şansă - „Atonement“ Anul acesta, „Atonement“ este producţia care i-a impresionat pe jurnaliştii străini de la Hollywood şi care a obţinut un Glob de Aur, însă are parte de o concurenţă serioasă în seara de 24 februarie. Un mic „handicap“ al filmului îl constituie faptul că regizorul Joe Wright nu a primit o nominalizare la Oscar. Filmul este inspirat după romanul omonim scris în 2001 de britanicul Ian McEwan. Volumul a fost un succes, câştigând numeroase premii literare şi, conform tradiţiei, a fost transpus pe marile ecrane.

Protagoniştii principali sunt interpretaţi de Keira Knightley (Cecilia) şi James McAvoy (Robbie), însă cea care a fost luat în considerare pentru cursa Oscarurior este Saoirse Ronan (Brionny), care deţine un rol secundar în film. Pelicula prezintă o poveste de dragoste tulburată de o minciună care va schimba pentru totdeauna viaţa protagoniştilor. Acţiunea se desfăşoară pe durata a zeci de ani şi este presărată cu numeroase scene dramatice.

Western modern „No Country For Old Men“ se bucură atât de nominalizarea la Cel mai bun film, cât şi de cea la categoria Cel mai bun regizor, în acest caz - fraţii Ethan şi Joel Coen. Pelicula este tot o adaptare cinematografică după un roman omonim scris de Cormac McCarthy şi are o distribuţie de excepţie, din care fac parte Tommy Lee Jones (a cărui prestaţie din acest film nu a fost luată în considerare, surprinzând pe toată lumea), Josh Brolin şi Javier Bardem. În viziunea unora, cel din urmă trebuie să-şi pregătească discursul, pentru că are şanse foarte mari să câştige la categoria

Cel mai bun actor în rol secundar. Pelicula prezintă povestea unei tranzacţii de droguri care se termină prost, urmată de o cursă de-a şoarecele şi pisica plasată în anii ’80, în decorul deşertic din Texas. Acest film a primit cele mai multe cronici favorabile din partea presei. Potrivit cotidianului britanic „Guardian“, fraţii Coen îşi dovedesc aici din plin calităţile regizorale, folosind elemente specifice westernului clasic, iar un jurnalist de la „Chicago Sun-Times“ caracterizează producţia drept una „excelentă, aşa cum ne-au obişnuit fraţii Coen“. Publicaţia „Time“ îl plasează pe locul întâi în topul celor mai bune filme din 2007. Războiul petrolului

2007 a fost anul ecraniză rilor de succes. Asemenea filmelor „Atonement“ şi „No Country For Old Men“, „There Will Be Blood“ este varianta cinematografică a operei lui Upton Sinclair, intitulată „Oil!“ (1927). Producţia regizată de Paul Thomas Anderson, în care joacă Daniel Day-Lewis, a adunat opt nominalizări, la cele mai importante categorii: Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal sau Cel mai bun scenariu adaptat şi prezintă o poveste impresionantă despre exploratorii de petrol de la sfârşitul anilor 1880.

Protagonistul principal este Daniel Day-Lewis, cunoscut pentru flerul său de a alege numai roluri de Oscar. Rolul lui Daniel Plainview i-a fost destinat încă de la început excentricului actor, care a făcut exerciţii de dicţie pentru a fi cât mai credibil în acest film. După ce descoperă petrol pe unul din terenurile sale în care căuta zăcăminte de argint, Plainview pune pe picioare o afacere de forare, iar de aici înainte lucrurile iau amploare. De la mica sondă de extragere ajunge unul dintre cei mai mari petrolişti din California, iar planurile sale de extindere includ mai multe proprietăţi, însă achiziţionarea acestora nu este atât de simplă pe cât pare.

Daniel Plainview, individul dur şi fără scrupule, îşi arată faţa umană atunci când îl înfiază pe H.W., fiul unui muncitor care moare în timpul unui accident de muncă. Firul poveştii se derulează pe parcursul mai multor ani, relaţ iile dintre personaje evoluând sau involuând după caz. O producţie care şi-a câştigat popularitatea în rândul criticilor, făcând parte, pe lângă concurentul „No Country For Old Men“, printre cele mai bune filme ale anului 2007. Un film cu avocaţi

„Michael Clayton“ (şapte nominalizări), alături de „Juno“ sunt poveştile moderne care candidează la Oscar. George Clooney îl interpretează pe Clayton, un avocat priceput din New York, specializat în diminuarea „pagubelor“ produse de clienţii firmei. Însă, la un moment dat, se loveşte de o problemă de conştiinţă. Are de ales între a muşamaliza efectele negative pe care le poate avea activitatea unei companii agrochimice asupra oamenilor sau a face public pericolul, cu riscul propriei vieţi. Filmul mai candidează, printre altele, la categoria Cel mai bun regizor (Tony Gilroy) şi la Cel mai bun scenariu original. Buget redus, succes imens

În „lupta“ cu ecranizările dramatice şi cu povestea avocatului cu probleme de conştiinţă se află o comedie canadiano-americană plină de sensibilitate. Este vorba de „Juno“, numele personajului principal, o fată de 16 ani care rămâne însărcinată cu prietenul ei, Paulie Bleeker. Iniţial, adolescenta vrea să facă un avort, însă se răzgândeşte şi se hotărăşte să dea copilul spre adopţie.

Mark şi Vanessa Loring par părinţii ideali pentru micuţul care se va naşte, iar relaţia dintre aceştia şi viitoarea mămică devine tot mai strânsă. Până la sfârşitul filmului, raporturile dintre personajele principale se schimbă şi duc la un deznodământ neaşteptat. Producţia cu încasări semnificative a fost filmată în numai 20 de zile, având un buget de 6,5 milioane de dolari şi a strâns patru nominalizări la Oscar, printre care se numără şi cea pentru Cel mai bun regizor - Jason Reitman. PREMIERE Filmele candidate la Oscar, în România > „Atonement“. Regia: Joe Wright. Distribuţie: Keira Knightley, James McAvoy. Premiera în România: 15 februarie 2008 > „Juno“. Regia: Jason Reitman. Distribuţie: Jennifer Garner, Ellen Page. Premiera în România: 8 februarie 2008 > „Michael Clayton“. Regia: Tony Gilroy. Distribuţie: George Clooney, Tilda Swinton, Tom Wilkinson. Premiera în România: 22 februarie 2008

> „No Country For Old Men“. Regia: Joel Coen , Ethan Coen. Distribuţie: Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Javier Bardem. Premiera în România: 29 februarie 2008 > „There Will Be Blood“. Regia: Paul Thomas Anderson. Distribuţie: Daniel Day-Lewis, Paul Dano. Premiera în România: 7 martie 2008.